„Guvernul spaniol se opune oricărei negocieri cu altcineva decât guvernul Regatului Unit", a declarat prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy într-o conferinţă de presă.

Susţinut şi de preşedintele francez Francois Hollande, el a subliniat că negocierile nu se vor face cu „o parte a Regatului Unit". „În funcţie de ce va fi negociat, va fi posibil să se aibă în vedere situaţii, soluţii ce ar putea viza Scoţia", a nuanţat el, cu toate acestea, notează AFP.

„Tratatele (europene) sunt împotrivă. Dacă Regatul Unit pleacă, Scoţia va părăsi instituţiile Uniunii Europene... Regatul Unit pleacă şi cu el toţi cei care fac parte din Regatul Unit", a insistat el.

Şeful guvernului în exerciţiu şi lider al Partidului Popular (PP, conservator) nu a reuşit să obţină majoritatea absolută dar poziţia lui este consolidată în urma noilor alegeri legislative organizate duminică.

El se confruntă cu separatiştii instalaţi la Barcelona, majoritari în parlamentul catalan după alegerile regionale din septembrie 2015. Aceştia au fost aleşi pe baza unui program axat pe o foaie de parcurs spre independenţă în 18 luni.