Ultima oră

Greceanîi, un candidat slab, cu un trecut controversat

”Probabil, ţinând minte cum ”a pierdut oraşul”, în faţa lui Dorin Chirtoacă în 2011, dar şi ţinând cont de ratingul real pe care îl are printre chişinăuieni, Dodon a renunţat. Nu va suporta o altă palmă pe faţă. În schimb Greceanîi – oricum este păpuşa lui politică şi chiar dacă va suferi înfrângere, nici măcar nu este membru al PSRM. În plus, ”de ea se poate de lepădat”. Cunoscând lipsa de principii şi de moralitate a lui Dodon, este puţin probabil ca cineva să-şi facă dubii în acest sens”, potrivit ziarului.

Publicaţia mai arată că socialiştii trişează atunci când vorbesc despre Greceanîi ca despre o persoană apolitică, întrucât aceasta este implicată în politică de mai mulţi ani, deţinând mai întâi diferite funcţii în timpul guvernării comuniste, şi ajungând la aceea ca să fie candidatul PCRM la funcţia de preşedinte în 2009. În plus, deşi nu este membru, este implicată şi în activitatea PSRM. ”Dodon a achiziţionat Partidul Socialiştilor (pe banii lui Filat N.M.), iar Zinaida Greceanîi a declarat că nu va deveni membru de partid. Ulterior, ea s-a răzgândit şi s-a transformat dintr-o promotoare a integrării europene într-o socialistă. Din inerţie, fără a-şi face şi bilet de partid, dar sub numărul 1 pe listele electorale, chiar şi în faţa lui Igor Dodon. Iată asta da, persoană apolitică”, comentează Nezavisimaia Moldova.

Ziarul se referă şi la activitatea Zinaidei Greceanîi în funcţia de premier, comentând că aceasta nu a înregistrat succese semnificative şi atrage atenţia că anume în această perioadă sectorul bancar din Republica Moldova a suferit primele şocuri. Investprivatbank a dat faliment, iar toate creditele neperformante au fost puse în cârca Băncii de Economii, care, în paralel, a fost stoarsă de bani şi de familia Greceanîi. În 2008 (atunci când Greceanîi a devenit premier n.red) fabrica de vinuri de la Cojuşna, care îl avea în consiliul de directori şi pe soţul Zinaidei Greceanîi, Alexei, a atras un credit de peste 1,6 milioane de euro şi 500 de milioane de lei, după care a falimentat. Ulterior, o companie offshore care aparţinea aceluiaşi Alexei Greceanîi a luat un credit de 40 de milioane de lei punând în gaj un imobil care costă 5 milioane. De asemenea, alţi apropiaţi au socialiştilor au beneficiat de credite similare.

Nezavizimaia Moldova aminteşte că Greceanîi a candidat la funcţia de primar şi în 2005, când nu a obţinut acest fotoliu şi pune la îndoială că aceasta s-ar descurca cu sarcinile de primar, chiar dacă va fi aleasă. ”Dar va fi ea aleasă? Figura lui Dodon în spatele ei doar încurcă lucrurile. Iar campania electorală va trebuie să o organizeze fără Gazmanov, Valuev şi alte persoanlităţi. Va trebui să meargă la Moscova să-şi facă fotografii noi pentru panourile publicitare. De data aceasta fotografii adevărate”, mai scrie Nezavisimaia Moldova, referindu-se la faptul că până acum socialiştii şi-au făcut imagine pe seama liderilor de la Moscova.
 
Sursa: politics.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *