Nume
Parola
Vizualizări: 4699
Asigurarea votului la distanță va face alegerile parlamentare din 2018 mai incluzive
Chişinău, 28 Iunie 2016 — Alegerile ar putea deveni mai incluzive din 2018 în Republica Moldova când se planifică pilotarea votului prin Internet. La 28 iunie 2016 Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele studiului de fezabilitate ”Introducerea votului prin Internet în Republica Moldova”. Studiul a fost realizat cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în cadrul proiectului „Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar și electoral”, finanțat de Guvernele Suediei și al Norvegiei.

Vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici a menționat că ”Parlamentul Republici Moldova a mai avut câteva tentative de modificare a legislației pentru introducerea votului electronic. Atunci însă nu am avut toate datele necesare, pe care le furnizeaza acest studiu. La această oră este important ca experții să popularizeze noua modalitate de vot din perspectiva asigurării secretului votului. De asemenea, va trebui să garantăm că votul nu va putea fi influențat. Aș vrea să fiu la fel de optimistă referitor la implementarea proiectului din 2018, dar până atunci va trebui să facem o revizuire a legislației, inclusiv cu un capitol nou referitor la noua procedură și expertiza Comisiei de la Veneția. Am putea testa sistemul fără a calcula voturile. Cred că un argument serios în favoarea votului prin Internet este oferirea dreptului deplin tuturor cetățenilor care locuiesc în afara țării dreptul la vot”, a spus Liliana Palihovici.

Votul la distanță va îmbunătăți accesul la scrutin a tuturor persoanelor cu drept de vot din țară și din afara Republicii Moldova. Potrivit studiului de fezabilitate, Republica Moldova are o rată înaltă de penetrare a Internetului, o acoperire mobilă foarte bună și întrunește toate precondițiile pentru implementarea votului prin Internet în viitorul apropiat.

”Vom colabora cu alte instituții ale statului pentru că fără susținerea lor nu vom reuși implementarea proiectului”, a menționat membrul CEC, fostul președinte al instituției, Iurie Ciocan.
Prin urmare, autoritățile intenționează să ajusteze cadrul legal și regulator pentru implementarea votului la distanță ca pe o opțiune auxiliară pentru sistemul tradițional de vot din Republica Moldova din 2018, când urmează să aibă loc alegerile ordinare parlamentare. Atunci primul pilot va fi lansat pentru anumite grupuri selectate de votanți din țară și diasporă.

Autorii studiului au propus o foaie de parcurs pentru implementarea graduală a votului la distanță.
“PNUD va rămâne susținător al eforturilor viitoare ale CEC pentru îmbunătățirea transparenței și incluziunii proceselor electorale și angajarea altor parteneri importanți în procesul electoral”, a spus Tanja Hollstein, specialistă în domeniul electoral la PNUD Moldova.


Votul la distanță va crește accesibilitatea proceselor electorale, va reduce costurile pentru organizarea alegerilor în străinătate și va crește rata de participare a cetățenilor Republicii Moldova care trăiesc în străinătate, a tinerilor și persoanelor cu necesități speciale.

Accesaţi aici Studiul de fezabilitate ”Introducerea votului prin Internet în Republica Moldova”

Pentru informații suplimentare, contactaţi pe:
Sergiu Galiţchi, manager de proiect, tel.: (373 22) 268 278, sergiu.galitchi@undp.org.