icon

Întrevederea Premierului cu Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE

23-06-2016 17:22
1,185

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit astăzi cu Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Ambasadorul Cord Meier-Klodt. Cei doi oficiali au discutat despre stadiul actual al procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru avansarea în soluţionarea acestei probleme. Premierul Pavel Filip i-a mulţumit Ambasadorului Cord Meier-Klodt pentru revigorarea negocierilor în formatul „5+2” şi buna organizare a reuniunii de la Berlin, în perioada 2-3iunie a.c., care, în opinia lui, poate fi considerată, pe bună dreptate, un succes al tuturor părţilor implicate în acest proces.

 

Şeful Cabinetului de miniştri a reconfirmat hotărârea fermă de a avansa în realizarea înţelegerilor convenite în cadrul reuniunii de la Berlin, menţionând că protocolul semnat la reuniune constituie o Foaie de parcurs pentru Conferința din Bavaria.”Am elaborat un Plan de acţiuni pentru atingerea acestui obiectiv, care conţine acţiuni pentru fiecare zi, atât în cadrul grupurilor de lucru, cât şi în timpul discuţiilor dintre părţi”, a precizat Premierul.

 

Pavel Filip s-a arătat satisfăcut că unul din punctele fixate în Protocolul de la Berlin, privind protecţia protecţia  mediului, a fost deja îndeplinit. „A fost înregistrat un progres semnificativ şi în ce priveşte apostilarea diplomelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană”, a punctat Premierul.

 

În context, Pavel Filip a specificat că se lucrează intens în cadrul grupurilor de lucru pentru întărirea încrederii şi la nivelul reprezentanţilor politici în vederea încheierii unui acord vizând restabilirea legăturii telefonice, identificării unor soluţii adecvate pentru problemele legate de dosarele penale şi asigurarea liberei circulaţii a persoanelor oficiale între cele două maluri ale Nistrului.

 

La rândul său, Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, a lăudat participanţii la negocieri pentru contribuția lor în reluarea negocierilor în formatul „5+2” şi i-a îndemnat să acționeze în vederea implementării Protocolului de la Berlin, care reprezintă o foaie de parcurs pentru Conferința de la Bavaria. În mod special, Ambasadorul Cord Meier-Klodt s-a referit la identificarea unor soluții viabile pentru apostilarea diplomelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană, implementarea unui mecanism care să permită participarea în traficul rutier internațional al autoturismelor din Transnistria  și restabilirea legăturii telefonice între cele două maluri  ale Nistrului.

 

Premierul Pavel Filip a accentuat că din partea Chişinăului există voinţă politică pentru a soluţiona problemele enunţate şi a veni cu realizări concrete care vor duce la desfășurarea reuniunii din Bavaria.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31