Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.06.2016

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova va avea loc la Chișinău, pe data de 22 iunie 2016, după o pauză de doi ani.

Potrivit agendei, în cadrul ședinței vor fi discutate subiecte referitoare la nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv, precum și proiectele concrete de cooperare în plan parlamentar și de sprijin din partea Parlamentului României. Totodată, vor fi puse în discuție aspecte ce țin de reforma justiţiei în Republica Moldova, implementarea proiectelor de interconectare energetică între Republica Moldova și România, perspectivele de dezvoltare pentru mediul de afaceri românesc în Moldova, proiecte legate de domeniul educației și tineret.

”Comisia își reia activitatea după o pauză de doi ani, având pe agendă atât subiectele de bază, tradiționale, dar și temele fierbinți, de actualitate dintre România și Republica Moldova. Deoarece mecanismul legal de transfer a primei tranșe din suportul financiar oferit de Guvernul României este deja asigurat, urmează să prezentăm pașii întreprinși de Republica Moldova pentru realizarea condițiilor necesare transferului. Vom aborda și problema cetățenilor cu pașapoarte românești expirate, care au fost recent anunțați că nu mai au cetățenie română pentru că și-au perfectat certificatul de naștere și pașaportul în baza actelor românești ale părinților, fiind minori, și sperăm să găsim o soluție viabilă”, a declarat Co-președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, George Mocanu.

La finalul ședinței parlamentarii vor semna Declarația celei de-a cincea Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, iar Co-președinții George Mocanu și Florin Constantinescu vor susține un briefing de presă.

Parlamentul Republicii Moldova va fi reprezentat la Reuniune de deputații George Mocanu, Marcel Răducan, Roman Boțan, Mihaela Spatari și Corneliu Padnevici. Din componența delegației Parlamentului României fac parte senatorii Florin Constantinescu, Marius Sorin-Ovidiu Bota, Florinel Butnaru și Tinel Gheorghe.

De asemenea, delegația Parlamentului României are programate la Chișinău o serie de întrevederi cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

Ultima Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova a avut loc în iunie 2014, la București, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus