Concursul Wikipedia CEE Spring 2016 a luat sfârșit: cine sunt utilizatorii care au câștigat?

De curând s-a încheiat CEE Spring 2016, un concurs de scriere a articolelor pe Wikipedia, despre țările din Europa Centrală și de Est. Acesta a durat mai bine de două luni și a antrenat participanți din 30 de țări, care au scris în peste 20 de limbi articole despre cultura, istoria, geografia, societatea și economia țărilor din zona dată. Amplul concurs a fost sponsorizat de Wikimedia Polska, o fundație afiliată mișcării Wikimedia, cu sediul în Polonia.

În total, au fost scrise aproximativ 9.000 de articole, de trei ori mai multe decât anul trecut, la prima ediție. Cele mai multe articole au fost scrise despre Estonia, cu 602 articole scrise în diferite limbi, urmată de Polonia, Austria, Ungaria și Rusia. Despre Republica Moldova s-au scris 170 articole, iar despre România 140 articole.[1] Pe de altă parte, cei mai activi producători de articole au fost ucrainenii, cu 1570 la activ, urmați de bieloruși, polonezi, armeni și bulgari. În limba română, s-au scris 390 articole, românii fiind ai 9-lea cei mai prolifici scriitori.

Scrierea articolelor pe Wikipedia în limba română a fost monitorizată de comunitatea Wikipediei în limba română. Concursul în limba română a început la 28 martie și a durat până la 31 mai. Contribuitorii în română au avut posibilitatea să câștige cărți la alegere de la un magazin online, cât și diverse alte premii oferite de parteneri. Premiul mare reprezintă cărți în limita a 1000 RON. De asemenea, au fost jucate două premii speciale — pentru nou-veniți și pentru diversitate — fiecare reprezentând cărți în valoare de 250 RON. Institutul polonez și Centrul ceh au oferit premii speciale pentru utilizatorii care scriu cel mai mult despre Polonia și, respectiv, Republica Cehă. Anume datorită acestui fapt, 28% din articolele despre Polonia și 44% din articolele despre Cehia au fost scrise în română.

În limba română, au participat 9 utilizatori, dintre care 2 nou-veniți. Utilizatorul Haptokar a câștigat premiul mare, cât și premiile pentru diversitate și pentru promovarea Cehiei. Premiul pentru promovarea Poloniei i-a revenit lui Ionutzmovie, iar premiul pentru nou-veniți a mers la Aklipii din Republica Moldova. Haptokar a ales să doneze o parte din câștig pentru abonamente la reviste științifice, care pot fi utilizate în scrierea de articole.

La Wikipedia română se mai organizează astfel de concursuri; pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, urmăriți pagina de Facebook.

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare