(VIDEO) Record: Cum arată și unde se află cel mai mare sistem de peșteri din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Parcul Național Peștera Mamutului din Kentucky, SUA, există cel mai mare sistem de peșteri naturale și pasaje subterane din lume, potrivit Guinness Book of World Records 2015, care a fost creat cu mai bine de 25 milioane de ani în urmă, sub acțiunea apelor lui Green River și afluenților săi.

Întregul sistem de peșteri a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1981.

Denumirea de „mamut” a fost folosită, încă de la începutul anilor 1800, pentru a descrie imensitatea acestei cavități subterane, potrivit site-ului oficial al parcurilor naționale din SUA. Până în prezent au fost cartografiate peșteri și pasaje pe o lungime de cel puțin 650 km. Și activitatea speologilor continuă.

În 1972 un pasaj, care face legătura între Peștera Mamutului și un alt sistem de peșteri Flint Ridge, ce se află în interiorul aceleiași rezervații naturale, a fost descoperit de speologi. De asemenea, în 1983, a fost descoperit un pasaj către Peștera Roppel, care se află în zona de est a parcului.

Peștera Mamutului este dispusă pe cinci nivele și deși acoperă o suprafață cu diametrul de 16 km, lungimea sălilor și pasajelor depășește 260 km. Până în prezent, în cadrul celui mai mare sistem de peșteri din lume, au fost depistate 225 de galerii, 47 de cupole și 23 de avene. Principala peșteră măsoară peste 6 km lungime, cu o lățime cuprinsă între 6 și 42 m și cu o înălțime de până la 12 m. Peștera se caracterizează prin abundența apei, fiind traversată de trei râuri, între care Echo River, care se află la cel mai de jos nivel, cu o lățime între 6 și 18 m și cu o adâncime de până la 7,5 m. Totodată, în peșteră s-au format mai multe căderi de apă, dar și două lacuri.

Complexul de peșteri cuprinde o mare varietate de formațiuni geologice: coloane verticale din gresie, stalactite și stalagmite, forme splendide de flori din gips, ace delicate din gips etc. Niciun alt sistem de peșteri din lume nu oferă o atât de mare varietate de agregate minerale.

Printre peșterile din acest sistem, se află: Diamond Caverns, Hidden River Cave, Lost River Cave, Mammoth Onyx Cave, Onyx Cave, Outlaw Cave.

Parcul Național Peștera Mamutului a fost înființat în 1941, pentru a proteja labirintul de peșteri, dar și întregul ecosistem din jurul său. Aici există peste 200 de specii, majoritatea nevertebrate, existând doar în cadrul acestui complex, cu 42 de specii adaptate vieții în întuneric total. În afara peșterii, topografia carstică este impresionantă, cu peisaje frumoase, vegetație luxuriantă și o viață sălbatică abundentă — 43 de specii de mamifere, 207 specii de păsări, 37 specii de reptile și 27 de specii de amfibieni.

Parcul este vizitat în fiecare an, de peste 2 milioane de turiști, aproximativ 500.000 dintre aceștia vizitând sistemul de peșteri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...