icon

Premierul solicita identificarea unor soluţii viabile pentru facilitarea accesului agricultorilor la sursele de apa pentru irigare

17-06-2016 12:16
1,785

Problema asigurării agricultorilor cu resurse de apă calitativă şi suficiente pentru irigarea solurilor, a fost tema unei şedinţe de lucru convocată de Prim-ministrul Pavel Filip. La şedinţă au participat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, ministrul Mediului, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi conducătorii instituţiilor de profil.

 

În debutul discuţiilor, Premierul a cerut actorilor implicaţi să dea dovadă de o abordare constructivă şi să vină cu soluţii viabile pentru a facilita accesul agricultorilor la apă pentru irigare. Totodată, Pavel Filip a solicitat să fie prezentate date reale despre cantităţile de apă de suprafaţă şi subterane disponibile, calitatea ei, precum şi despre impactul ulterior al acesteia asupra calităţii solului.

 

„Punem în discuţie o întrebare pe care o primesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu agricultorii, cu cetăţenii sau reprezentanţii administraţiei publice locale, este vorba despre irigarea solului. Vreau ca să ajungem la o concluzie privind cantitatea şi provenienţa apelor care pot fi utilizate în irigare şi să cream agricultorilor posibilitatea de a le utiliza”, a subliniat şeful Executivului.

 

Conform informaţiilor prezentate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în prezent în Republica Moldova sunt aproximativ 50 mii ha de livezi, plantaţii de viţă-de-vie, legume şi sere care necesită a fi irigate. Crearea posibilităţilor de utilizare în irigare a apelor subterane, într-un mod controlat şi dozat, ar permite agricultorilor să-şi dezvolte afacerile şi să aibă o producţie constantă, inclusiv în perioadele de secetă.

 

În acelaşi timp, în cadrul şedinţei, reprezentanţii ministerului Mediului şi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei au pledat pentru exploatarea mai intensă a apelor râurilor, lacurilor, dar şi a celor acumulate în urma precipitaţiilor. Conform studiilor existente, apele subterane au un grad mare de mineralizare iar pentru a fi utilizate în irigare, agricultorii trebuie să dispună de filtre speciale, care sunt costisitoare. Utilizarea apelor subterane cu grad înalt de mineralizare, fără a fi filtrate prealabil, distrug calitatea solului.

 

Premierul a solicitat autorităţilor responsabile să prezinte informaţii actualizate privind apele care pot fi utilizate în irigare de către agricultori şi să fie elaborat un Plan de lucru amplu, cu termeni bine definiţi, pentru a oferi agricultorilor posibilitatea de a-şi moderniza infrastructura de irigare şi a avea acces la cantităţi suficiente de apă.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31