Putin a întins o capcană Kazahstanului: „Cal troian” pentru Nazarbaiev

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Serghei Șoigu, ministrul apărării din Rusia, a vizitat recent Astana, unde a promis solemn preşedintelui kazah, Nursultan Nazarbaiev, donarea a cinci sisteme de rachete anti-aeriene S-300. Acest dar este însă însoţit de un pericol ascuns. Laolaltă cu rachetele, Rusia va trimite în Kazahstan şi trupe, chipurile pentru paza şi protecţia instalaţiilor anti-aeriene.

Experţii intervievaţi de DW susţin că tipul de ameninţări la care este supus Kazahstanul nu justifică desfăşurarea de arme anti-aeriene.

Expertul Centrului pentru Studii a Afghanistanului Modern (CSAM), Andrei Serenko, subliniază că S-300 nu sunt folositoare în lupta împotriva talibanilor și că desfășurarea unor astfel de sisteme de rachete pe teritoriul Kazahstanului este mai degrabă în avantajul Rusiei. Statele care ar putea ataca pe calea aerului Rusia din această direcţie sunt Iran, Pakistan și China, ţări declarate prietene de oficialii ruşi. „În ceea ce priveşte Afganistanul, facilitățile militare ale SUA nu justifică instalarea de sisteme S-300 în Kazahstan”, – continuă Andrei Serenko.

Plasarea mai multor unităţi de apărarea anti-aeriana în Kazahstan are menirea protejării direcției de sud, spre Urali, de un posibil atac cu rachete de pe submarinele potențialului inamic, afirmî expertul militar rus Lev Korolykov. „Această direcţie, care are acces direct la industria din Urali, este slab apărată, există lacune serioase în sistemul de apărare. Rachetele S-300 din Kazahstan vor fi prima linie a noului sistem de apărare anti-rachetă” – susţine Korolykov.

Pe de alata parte, sistemul S-300 din Kazahstan chiar dacă va fiîin proprietatea Astanei, va avea centrul de control în mâinile Moscovei. În plus, odată cu S-300 Rusia va desfăşura în Kazahstan şi trupe militare, care ar trebui să asigure protecția acestor instalaţii.

Practic, Kazahstanul va permite desfăşurarea pe teritoriul său nu doar a unor instalaţii militare aflate în afara controlului său, dar va primi şi trupe ruse, despre care se ştie că nu au nicun fel de scrupule în a se transforma peste noapte în „omuleţi verzi”, ca în „operaţiunea Crimeea”.

Andrei Serenko susţine că în caz de forță majoră, cum ar fi cele care au fost la începutul lunii iunie în Aktobe, contingentul rus poate obține permisiunea de a folosi forța armată pe teritoriul kazah. „Sau, de ce nu şi la apariția de forță majoră în structurile de putere din Kazahstan”, apreciază expertul, fiind proaspete in minte precedentele „eroice” ale armatei ruse aflată legal (în baza unui acord bilateral) în Crimeea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...