„La noi se mai spune: „Decât să îţi angajezi un avocat, mai bine cumperi un judecător”. Ei, nu mai merge aşa: de câţiva ani de zile au fost destructurate adevărate reţele de avocaţi, oameni de afaceri şi judecători care aranjau dosare. Văd că a început şi în Moldova, dar oamenii oneşti din interior care denunţă astfel de cazuri trebuie sprijiniţi. Societatea civilă trebuie să fie alături de cei care denunţă corupţia din sistem!”, îndeamnă Cristi Danileţ.

Judecătorul mai spune că România a trecut printr-o situaţie asemănătoare în urmă cu 12 ani, când a început reforma justiţiei. „Ne-a fost greu, iar experţii europeni ne încurajau să mergem mai departe. Asta spun şi eu: mergeţi spre Europa, implementaţi standardele de competenţă şi integritate şi mai ales susţineţi pe oricine vrea corectitudine. Uneori am avut impresia că sunt singur, mai ales când am afirmat că avem corupţie în justiţie. Timpul mi-a dat dreptate, dar acei ani în care autorităţile îmi erau împotrivă şi prietenii mă abandonaseră au fost cumpliţi”, a menţionat membrul CSM din România.

Întrebat despre relaţiile de prietenie între judecători, avocaţi şi procurori, magistratul a spus că acest lucru este firesc şi că în asemenea cazuri trebuie să intervină factorul integrităţii, care lipseşte în RM.

„Prieteniile sunt normale, mai ales în Moldova, unde populaţia este redusă ca număr, nu poţi evita aşa ceva. Ce lipseşte însă este cultura integrităţii: un judecător sau un procuror poate fi amic cu un avocat dintr-o cauză, dar nu poate soluţiona acel dosar dacă are o relaţie intimă cu avocatul sau dacă îşi face concediile cu acel avocat. Deci judecătorul şi procurorul trebuie să aibă tăria de a spune că nu pot fi imparţiali şi să se retragă din cauză”, afirmă Danileţ.

Totodată, judecătorul de la Bucureşti a fost întrebat ce părere are despre judecătorii şi avocaţii din RM, în situaţia în care a asistat la multe procese de judecată de la noi, în calitate de expert.

„Sincer, nu cred că vreţi să auziţi părerea mea. Ca să fiu extrem de diplomat, nu mi-a făcut impresia că sunt într-o sală de judecată, nu avea nicio legătură cu sobrietatea şi profesionalismul la care mă aşteptam. Pe de altă parte, cred că e vorba şi de un anumit temperament: am senzaţia că în Republica Moldova toată lumea e gata de ceartă în orice moment. Că asta se întâmplă în parlamentul dvs., sau la TV, sau în instanţă, e cam acelaşi lucru”, a declarat Cristi Danileţ.

Despre nivelul justiţiei din Republica Moldova în raport cu al României, mai exact de cât timp are nevoie ţara noastră pentru a ajunge la acelaşi nivel cu ţara vecină, judecătorul Cristi Danileţ a spus că avem nevoie „cam de 10 ani”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.