Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.04.2015

Consiliul Economic propune simplificarea procedurii de raportare la stat pentru agenții economici

Consiliul Economic propune simplificarea procedurii de raportare la stat pentru agenții economici

Prim-ministrul, Chiril Gaburici, a aprobat conceptul și planul de acțiuni pentru îmbunătățirea Sistemului Național de Raportare către instituțiile statului. Prin această inițiativă, Guvernul Republicii Moldova își propune ca până la sfârșitul anului 2018 să reducă de 3 ori efortul de raportare a agenților economici.

Conceptul a fost elaborat de către un grup de lucru format prin dispoziția Prim-ministrului nr. 140-d din 24 noiembrie 2014, compus din reprezentanții Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroului Național de Statistică, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Serviciului Fiscal de Stat și Centrului de Guvernare Electronică. Președintele grupului de lucru  este șeful Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului.

În planul de acțiuni sunt prevăzute un șir de activități care au scopul de a simplifica sistemul de raportare către autorități, prin instituirea unui schimb de date eficient și eficace între autorități pentru a exclude dublarea de date prezentate în rapoarte. Grupul de Lucru  va elabora un șir de propuneri pentru reducerea numărului de taxe şi impozite, dar și  simplificarea metodelor de calcul, prin unificarea bazei de calcul pentru mai multe impozite. Va fi implementat și un cadru de raportare mult mai simplificat pentru  micro-întreprinderi , care reprezintă peste 40% din totalul agenților economici.

În prezent, conform datelor Băncii Mondiale pentru anul 2014, un agent economic ce activează în țara noastră depune un efort de calculare și achitare a taxelor și impozitelor ce constituie în mediu185 de ore pe an. Conform estimărilor experților, în rezultatul implementării acestor acțiuni efortul de calculare şi plată a taxelor ar putea să fie redus până la 60 ore pe an către 2018.

Grupul de lucru își va continua activitatea pentru implementarea cu succes a planului de acțiuni aprobat de Prim-ministru și va raporta trimestrial rezultatele implementării acestuia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus