Nume
Parola
Vizualizări: 1591
Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord a fost constituită la Bălți
Bălți, 14 Iunie 2016 — Ședința de constituire a Asociației obștești „Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord” a avut loc marți, 14 iunie, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Nord. Fondatorii Asociației sunt câte un apicultor din municipiul Bălți și din cele 11 raioane din Regiunea de Dezvoltare Nord.

În cadrul primei ședințe, cei 12 apicultori din regiune au decis să creeze Asociația obștească „Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord”, după mai multe discuții anterioare în acest sens. Totodată, participanții la ședință au aprobat statutul Asociației și au ales organele de conducere: președintele, Consiliul de administrare și Comisia de cenzori. Cu 11 din 12 voturi, preşedintele Asociaţiei Obștești „Asociația Apicultorilor din municipiul Bălţi”, Gheorghe Carpovici, a fost ales președinte al Asociației obștești „Asociația Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord”, aflată în curs de înregistrare la Ministerul Justiției.

Asociația a fost creată în cadrul proiectului „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, lansat de ADR Nord în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și finanțat prin intermediul Asistenței oficiale pentru dezvoltare a României. Valoarea totală a proiectului se cifrează la 157,382 de euro.

Proiectul urmărește să creeze un sistem integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) prin dezvoltarea unui sistem de achiziții, stocare, procesare și ambalare de produse apicole la nivel regional. Inițiativa a fost pregătită în cadrul unui proiect de twinning din domeniul dezvoltării regionale, finalizat în 2014, la care au participat, în calitate de parteneri, instituții publice din România și din Franța.

Amintim că o primă experiență de promovare a producătorilor de miere în nordul republicii a fost Festivalul Mierii, organizat de ADR Nord la sfârșitul lunii septembrie 2014, în contextul celei de-a doua ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Ediția a doua a Festivalului Mierii a avut loc în octombrie 2015, la Bălți, în contextul Zilei cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, eveniment organizat în cadrul celei de-a treia a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

wwwadrnord.md