Linkuri accesibilitate

Ruslan Codreanu: „Ce este legal în oraşul acesta? Corupţia? ”


Joi la protestul de la Chișinău
Joi la protestul de la Chișinău

Un interviu cu un consilier municipal contestatar , membru al PPE.

Consilierii municipali ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Popular European au cerut joi, din nou, demisia primarului liberal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, pe care îl acuză de proasta gestionare a orașului. Cele două grupuri de consilieri au organizat şi proteste separate împotriva primarului în fața și în incinta Primăriei. Ei au spus că surparea unui mal la o construcție din sectorul Râșcani, care a deteriorat clădirea unei bănci, miercuri seara, ar fi încă o dovadă a presupusei incompetențe a Primăriei, acuzată că nu veghează la respectarea normelor de construcție. Primarul Chirtoacă, aflat la al treilea mandat, a spus că Primăria investighează incidentul de la Râșcani, iar demisia nu i-o pot cere decât alegătorii care îl votează. Mai multe de la unul dintre contestatarii primarului, consilierul Ruslan Codreanu de la Partidul Popular European într-un interviu acordat Europei Libere.

Europa Liberă: Domnule Codreanu, este firesc ca formaţiunile politice să profite mai ales de gafele edililor şi să caute „purici” în „brânză”. De ce aţi revenit cu cererea de demisie pentru primarul Chirtoacă, după ce se aştepta ca în toamnă dumneavoastră să porniţi motoarele privind un plebiscit local?

Consilierul municipal Ruslan Codreanu
Consilierul municipal Ruslan Codreanu

Ruslan Codreanu: „Ideea e că noi tot am sperat, aşa cum a sperat fiecare cetăţean din municipiu, că lucrurile se vor schimba, că lucrurile vor începe să revină la normal, că nu vom fi doar martori şi observatori la fărădelegile care se fac în municipiul Chişinău. Însă în fiecare zi, picătură cu picătură, noi vedem că, din cauza licitaţiilor trucate, viaţa noastră şi siguranţa noastră ca cetăţeni este pusă în pericol. Or, când vorbim de licitaţii trucate pe gestionarea semafoarelor, sau când vorbim de ultimul caz de surpare a pământului de sub o clădire nou construită, sunt cazuri când deja indignarea noastră, a celor din Partidul Popular European din Consiliul municipal, a atins cote maxime.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:01 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar de ce îi atribuiţi aceasta primarului Chirtoacă? Procuratura, deocamdată, nu are un răspuns clar la această întrebare, dacă este implicat Chirtoacă sau nu.

Ruslan Codreanu: „În tot ce se întâmplă în Chişinău se vede clar că nu este un gospodar şi nu este un manager în oraş. Sau că vorbim de porţiuni de drum pe Alecsandri, sau pe Ştefan cel Mare şi Sfânt, Chirtoacă intervine la orice etapă în lucrările de reabilitare, după cum îl duce capul, simplifică el lucrările pe costuri adiţionale suportate de noi, de cetăţeni. De exemplu, Bulevardul Alecu Russo, cu care atât de mult se laudă Chirtoacă, acolo este dosar penal, întrucât contractul a fost modificat, cu o sumă adițională plătită companiei de executare a lucrărilor şi cu extinderea termenilor. Şi deja compania Delta ACM, care câştigă trei sau patru contracte la rând, fiecare contract, mai întâi, se încheie pe o perioadă de un an, după aceasta primarul Chirtoacă modifică perioada de executare a lucrărilor pe doi ani şi, respectiv, se majorează şi suma din bugetul municipiului Chişinău.”

Europa Liberă: Dar e bine intenţionat.

Ruslan Codreanu: „Bine intenţionat ar fi atunci când noi am simţi o schimbare în bine în Chişinău. Iar atunci când noi trebuie să sărim peste băltoace şi călcăm din groapă în groapă, eu nu ştiu unde sunt bunele intenţii. Eu vreau să văd, împreună cu colegii mei, responsabilii care au semnat autorizaţie pentru construcţia blocului respectiv, responsabili cum s-au făcut licitaţiile cu semafoarele, cum s-au făcut lucrările la Valea Morilor, unde cu pixul era modificată cifra din 76 de milioane în 71 de milioane. Sunt nişte lucruri care vădit întrec nu numai limitele bunului simţ, dar şi limitele Codului Penal.

Eu cred că 10 ani de zile, cât a avut mandat primarul general, este mai mult decât destul să demonstrezi că tu într-adevăr poţi să te apuci de un proiect și să-l duci până la capăt. Or, primarul a promis lupta cu gheretele şi gheretele se înmulţesc. Primarul a promis lupta cu panourile publicitare – panourile publicitare se înmulţesc. Primarul a promis zone de recreare – noi vedem gherete şi terase, şi benzinării în zone de recreare. Totul este invers.”

Europa Liberă: Cea mai recentă promisiune este că pe Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi un oraş exemplar, fără gherete, fără panouri publicitare. Să-l mai credem o dată?

Ruslan Codreanu: „Spuneţi-mi dumneavoastră, ca cetăţean, ştiţi cum va arăta bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt?”

Europa Liberă: Eu ştiu cum arată acum. Deja e în şantier şi nu m-a avertizat nimeni că voi avea probleme.

Ruslan Codreanu: „Acelaşi lucru pot să vă spun că se întâmplă şi pe Vasile Alecsandri. Şi nu vorbim de calamităţi naturale, nu vorbim de ploi torenţiale, vorbim de o simplă ploaie şi pe Vasile Alecsandri, stradă reabilitată acum trei zile, sunt şuvoaie că nu poţi trece porţiunea de drum pe jos. Noi nu avem nici viață pentru pietoni calitativă, nici confort pentru biciclişti, nici confort pentru mame cu cărucioare, nimic. Tot ce a promis Dorin Chirtoacă în trei mandate, noi am făcut o analiză a programului său electoral, el a realizat în jur de 30%.”

Europa Liberă: Acum, după acest rechizitoriu, totuşi, vreau să înţeleg: este în putere Consiliul municipal, consilierii, să rectifice acţiunile primarului sau rămâne totul la latitudinea dânsului?

Ruslan Codreanu: „Tot ce se face până acum, într-un fel, de către Consiliul municipal, noi am mers mereu la dialog, începând cu septembrie, când am primit mandatele de consilieri. Noi, PPEM, am invitat la dialog atât liberalii, cât şi socialiştii, comuniştii, independenţii, pe toţi. Noi am cerut să fie o agendă comună a consilierilor cu Primăria. Noi ne-am aşteptat ca primarul general, după ce a fost ales în mandatul respectiv, să vină cu un plan de acţiuni, să zică: „Acestea sunt priorităţile mele. Eu vă rog să le susţineţi”. Noi am mers pe incendiul de „La Soacra”, unde am zis că domnul Poiată este responsabil conform legii să asigure securitatea cetăţenilor pe perimetrul sectorului Centru, pretorul căruia este, ori, nouă ni s-a zis că este decizie ilegală. Noi l-am eliberat pe Igor Gamreţchi, şeful Direcţiei transport, pentru tot ce face pe bulevardul Negruzzi, pe Vasile Alecsandri, pe Alecu Russo, toate licitaţiile trucate. Nouă ni s-a zis că este ilegal. Atunci am şi eu o întrebare: dar ce este legal în oraşul acesta? Corupţia? Care oricine câştigă sunt doar afiliaţii Partidului Liberal?”

Europa Liberă: Eu vreau să întreb, în principiu, dacă alegerea consilierilor, nu doar în municipiul Chişinău, dar şi în alte municipii, în alte localităţi de nivelul întâi, doi, este o ficţiune sau totuşi aceşti consilieri pot să ţină în frâu poftele exagerate ale primarilor?

Ruslan Codreanu: „Ei pot să ţină în frâu şi trebuie să ţină în frâu poftele exagerate ale primarilor. Însă noi acum ce vedem ca o alternativă? Că Partidul Liberal încearcă să-şi promoveze o lege unde să-i dea şi mai multe instrumente şi pârghii, ca, Chirtoacă de azi înainte să fie feodal pe tot teritoriul municipiului Chişinău, să nu mai aibă nevoie de consiliul municipal.

Constituţia spune clar: „Mandatul de consilier este pentru patru ani de zile”. Or, ei acum vin şi modifică legea şi vor să intre în vigoare cu ziua de azi. Pentru că noi, dacă am fost abilitaţi cu anumite drepturi de către cetăţeni, acum nouă ni se reduc din aceste împuterniciri. Dar nici măcar nu e aceasta cea mai mare problemă.

Problema e că noi am depus un proiect de lege în care din preturi vrem să facem ghişee unice în fiecare sector. Însă PL propune ca pretorii să fie în continuare numiţi pe criterii politice, să fie afiliaţi partinici. Noi cu aşa ritmuri şi cu aşa retorică nu vom reuşi să schimbăm lucrurile în municipiul Chişinău.”

Europa Liberă: La modul real, ce se poate face, ca să nu rămâneţi doar la retorică? Pentru că acum se pare că este o competiţie cine mai dur se va răsti la adresa primarului.

Ruslan Codreanu: „Trebuie să pornim de la faptul că primarul a gestionat treburile în oraş 10 ani de zile, el cu partidul pe care îl reprezintă, nu altcineva. Nu Ruslan Codreanu, nu Oazu Nantoi. Acum e firesc, într-un fel, ca tu să vii cu o anumită critică, dar vii şi cu propuneri cum să îmbunătăţim lucrurile respective.

Ca să răspund concret la întrebarea dumneavoastră, dacă noi vom sta în continuare să observăm şi cât mai mult ne vom obişnui cu haosul acesta, pentru că noi, ca cetăţeni, deja ne-am obişnuit să ne rupem gâturile în microbuze, să stăm câte o oră în staţie, că e frig, că plouă, că e soare, noi deja ne-am obişnuit cu standardul de „schimbarea până a capăt” şi standardul de „capitală europeană” a lui Dorin Chirtoacă. Dacă noi în continuare vrem să fim obişnuiţi cu astfel de standarde, atunci da, lucrurile nu se pot schimba.”

Europa Liberă: Dar ce e de făcut, aceasta vă întrebam? Ce acţiuni aveţi de gând să întreprindeţi?

Ruslan Codreanu: „Una, să uităm de geopolitică, să vorbim de priorităţi foarte clare, să căutăm un manager mai bun pentru oraş. Dorin Chirtoacă trebuie să plece, el a obosit. Pe 11 iulie noi vom începe colectarea semnăturilor în municipiul Chişinău pentru demiterea primarului general.

Am venit cu iniţiativa de a crea un grup de iniţiativă civic, eu aici atrag atenţia, civic, nu geopolitic. Deja s-au înscris 300 de oameni care ar dori să facă parte din grupul respectiv, oameni neafiliaţi politic, oameni care simt aceleaşi băltoace, aceleaşi gropi, aceeaşi lipsă de spaţii verzi şi aceeaşi corupţie la nivelul primăriei. Şi, începând cu 11 iulie, împreună cu societatea civilă, împreună cu oamenii activi din societate, vom începe colectarea de semnături.”

Europa Liberă: Acum orice cetăţean, orice locuitor al capitalei se va întreba cine garantează că vine un primar mai bun?

Ruslan Codreanu: „Mai rău nu poate să existe. Şi oamenii sunt cei care vor decide să fie mai bun, mai puţin bun sau mai rău. Dar mai rău nu există. Trăim în Chişinău, respirăm cu aerul din Chişinău, mergem pe străzile Chişinăului, călătorim cu transportul public al Chişinăului, care, a propos, în fiecare lună este vândut deja agenţilor economici privaţi, transportul public.

Cele mai profitabile rute, pe care le prestează parcul urban de autobuze, sunt vândute agenţilor economici privaţi. Şi noi cu dumneavoastră nici măcar nu cunoaştem lucrurile acestea, pentru că, iarăşi, se face totul pe sub masă. Chirtoacă a promis de 10 ani de zile să cumpere autobuze noi. Şi noi avem scrisoarea de la colectivul parcului urban de autobuze, unde ei scriu că în 10 ani de zile nu s-a cumpărat niciun autobuz nou. Ba mai mult ca atât, rutele profitabile, unde ei pot să-şi menţină eficienţa economică sunt date agenţilor economici privaţi. Din ce partid fac parte agenţii economici privaţi respectivi? Din Partidul Liberal.”

Europa Liberă: Acum o întrebare politică: credeţi că guvernarea centrală, puterea din Parlament va sacrifica primarul de Chişinău?

Ruslan Codreanu: „Eu cred că ceea ce se întâmplă la nivel naţional, pentru că şi ei au probleme foarte mari cu credibilitatea şi cu legitimitatea acestei majorităţi, iar la nivel local să fie un gospodar şi nu un politician. Or, noi în zece ani de zile am văzut politicieni şi nu manageri ai acestui oraş.”

XS
SM
MD
LG