Rezervația Orheiul Vechi a devenit centru de pelerinaj pentru sute de iubitori ai muzicii clasice

Primul festival de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, eveniment unic în lume, s-a încheiat. Organizat la Butuceni, în rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, festivalul a adunat sute de oameni, iubitori ai muzicii clasice, oficiali de rang înalt, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, dar și turiști străini veniți în Republica Moldova din Suedia, România, Italia, Austria și Germania special cu această ocazie.

Monica Babuc, Ministru al Culturii al RM: „Ministerul Culturii al RM prin Teatrul Național de Operă și Balet, prin minunații noștri artiști, interpreții și cei din orchestră, cu susținerea Agropensiunii Butuceni și a dlui Anatol Botnaru, un entuziast al operei și al culturii în general și cu ajutorul colegilor noștri de la USAID Moldova, parteneri strategici ai acestui proiect, am organizat acest minunat festival de muzică clasică „descOPERĂ”. Mă bucur mult că importanța Orheiului Vechi, un complex arheologic și istoric foarte important pentru Republica Moldova, crește prin desfășurarea unor astfel de evenimente. Sperăm că veți fi cuceriți de muzica lui Verdi și de această magie extraordinară care este opera.”

_MG_5291-monica-babuc

Anatol Botnaru, organizator, director al Pensiunii Eco-Resort Butuceni: „Suntem bucuroși că festivalul de muzică clasică „descOPERĂ” a adunat atâția oameni, iubitori de operă. Evenimentul este unic, iar Republica Moldova se înscrie astfel în rândul puținelor țări din întreaga lume care se pot mândri cu asemenea inițiative. Planificăm să facem din acest festival o tradiție, iar la anul viitor să atragem și mai mulți oameni dar și turiști străini.”

_MG_5278-anatol-botnaru

Festivalul le-a oferit celor prezenți o experiență cu adevărat surprinzătoare îmbinând armonios opera cu atmosfera rurală, vinurile și gastronomia locală. Oaspeții au fost întâmpinați cu bucate tradiționale pregătite de gospodinele din sat și au putut savura Vinul Moldovei, pus la dispoziție de mai mulți vinificatori locali la inițiativa Oficiului Național al Viei și Vinului. Iar la Pensiunea Eco-Resort „Butuceni” și Terasa „Panoramic” s-au desfășurat expoziții de pictură pe toată durata festivalului.

IMG_5436

Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova: „Festivalul „descOPERĂ” este un eveniment extraordinar și foarte important pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Prin acest festival, dar și prin alte evenimente similare, noi încercăm să promovăm sectorul turismului din țara noastră și să aducem Republica Moldova în fața întregii lumi ca o destinație ce merită vizitată pentru cultura și tradițiile sale, vinurile legendare, gastronomia autentică și desigur pentru viața rurală.”

Festivalul „descOPERĂ”, a debutat cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, dirijată de maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria și regizat de unul dintre oaspeții de onoare, regizorul Andrea Battistini, Italia. În cea de-a doua zi artiștii au interpretat creația vocal-simfonică „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi.

IMG_5505

Lunca „Rigoletto”, unde a avut loc spectacolele a fost amenajată și decorată cu 11 coloane, care încadrau perfect scena special construită pe care au cântat 14 soliști de operă și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor. Din decor a făcut parte și Casa Gildei, eroina principală din opera “Rigoletto”, o construcție ridicată special cu această ocazie. În interior au fost expuse mai multe costume de epocă, pe care le poartă de obicei personajele din această operă muzicală. Casa urmează să devină un muzeu al operei în inima Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

_MG_5256

Evenimentul a fost organizat de Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”, compania „Sens Music” și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sub patronajul Ministerului Culturii al RM, cu susținerea partenerului strategic Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.