Reprezentanţii mişcării au anunţat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că vor protesta la Guvern în această săptămână, miercuri şi joi, începând cu ora 10:00.

„După protestele din ianuarie, pe 20 februarie premierul ne-a invitat la o şedinţă chipurile, pentru a ameliora situaţia protestatarilor. Ne-a spus: „Nu protestaţi, vom soluţiona problemele.” Au promis că vor rezolva problemele locuinţelor refugiaţilor transnistreni, problema pensiilor mizere şi multe alte probleme. În toată această perioadă însă doar au mimat că soluţionează problemele. Am făcut concluzia că ei vor să scape de proteste. Separatiştii ne-au nimicit fizic, iar guvernanţii ne distrug moral”, a declarat preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, Anatolie Bîzgu.

Refugiaţii au la îndemână o hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie din 2013, prin care se anulează decizia CMC care le interzicea privatizarea apartamentelor în blocurile de pe străzile Ginta Latină şi Milescu Spătaru, construite de către autorităţile municipale. Ei sunt nemulţumiţi că pentru privatizarea acestor locuinţe trebuie să plătească. 

„Aceste apartamente au fost acordate, dar nu au fost finisate. Oamenii au finisat lucrările din banii lor. Pentru asta unii au luat credite. Am impresia că legea cu privire la locuinţele sociale a fost modificată de persoane care stau prin birouri şi idee nu au despre ce e vorba. Ei au furat bani de la construcţia acestor blocuri, iar noi acum trebuie să le plătim câte 800 de mii. Este o cifră fantastică. Ei fac trimitere la Legea cu privire la locuinţe care intră în vigoare în noiembrie 2016. Ei deja trimit răspuns că apartamentele sunt locuinţe sociale care nu pot fi vândute. De ce suntem limitaţi în drepturi? Ce fel de competenţă profesională avem la guvern? Ce rezultate şi reforme mai avem noi? Am experienţă juridică şi nu înţeleg cum este posibil ca să vină de la Guvern nişte răspunsuri atât de necompetente. Este evident care sunt criteriile cum ajung aceşti oameni acolo: ori eşti membru de partid, ori nu ieşi la proteste”, a adăugat Anatolie Bîzgu.

Veteranii războiului de pe Nistru şi refugiaţii transnistreni spun că vor ieşi la proteste paşnice pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de promisiunile neîndeplinite ale Guvernului Filip. Ei susţin că în ultimul an au încercat de mai multe ori să ceară audienţă şi la preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, însă fără succes.

„Prin alte surse am aflat că preşedintele Parlamentului este supărat foc că pe 2 martie (ziua naţională de comemorare a celor căzuţi în războiul de pe Nistru) le-am strigat „Ruşine!” pentru că nu au făcut nimic. Fac apel către veterani, având în vedere că problemele noastre nu sunt soluţionate, să ieşim la protest să ne apărăm drepturile”, a mai spus preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni.

Precizăm că Primăria le-a repartizat refugiaţilor transnistreni apartamente în două blocuri din sectorul Ciocana. Consiliul Municipal a decis că refugiaţii îşi vor putea privatiza locuinţele abia după ce autorităţile vor rambursa creditul în valoare de 3,2 milioane de euro, contractat în 2007 de la BERD. Veteranii nu au fost de acord cu această decizie şi au atacat-o în instanţă, unde au obţinut câştig de cauză.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.