Atenționări în legătură cu posbila poluare a apelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Centrul Naţional de Sănătate Publică atenţionează populaţia că în legătură cu ploile abundente căzute în ultimele zile este posibilă poluarea apelor din fântânile freatice publice şi individuale.

În acest context, specialiştii îndeamnă populaţia să fie prudentă la apa pe care o consumă. De asemenea, specialiştii atenţionează cetăţenii să protejeze produsele alimentare de contaminare

În cazul în care fântânile au fost inundate din cauza ploilor este necesară pomparea totală a apei şi evacuarea nămolului din fântână, cu spălarea şi dezinfectarea pereţilor fântânii cu clorură de var de 5%. De asemenea, după restabilirea volumului de apă este necesar ca fântâna să fie din nou dezinfectată, anunță Centrul într-un comunicat de presă.

Potrivit CNSP, cetăţenii trevuie să acorde o deosebită atenţie potenţialelor obiective poluante pentru apa din fântâni, precum sistemele decentralizate de canalizare, WC-urile externe, platformele de stocare a deşeurilor menajere şi depozitele de stocare a dejecţiilor animaliere care devin în această situaţie principalele pericole de poluare a apelor din fântâni.

De asemenea, CNSP atenționează că este necesar de a fi asigurată protejarea produselor alimentare de contaminare, prin păstrarea lor într-un loc uscat pentru a le feri de alterare în caz de inundaţie, iar dacă au fost inundate de a renunţa la consumul acestora.

În localităţile în care s-au produs inundaţii se recomandă de folosit atât în scopuri potabile, cât şi pentru igiena corporală apa fiartă, iar pentru copii apa plată îmbuteliată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...