23:33:24 23.04.2024
Stiri

Ploile aduc un nou PERICOL. Mare atenție la apa din fântâni!

Social 04.06.2016 11:20 Vizualizări1579 Autor: Victoria Bortă
Ploile aduc un nou PERICOL. Mare atenție la apa din fântâni! rfi.ro


În legătură cu ploile abundente căzute în ultimele zile şi posibilitatea poluării apelor din fântânile freatice publice şi individuale, Centrul Național de Sănătate Publică atenţionează administraţia publică locală şi populaţia de a fi prudentă la apa care o consumă în scopuri potabile.

Dacă s-a produs inundaţia fântânii este necesar de efectuat următoarele măsuri: pomparea totală a apei; evacuarea nămolului din fântână cu spălarea şi dezinfectarea pereţilor fântânii cu soluţie de clorură de var de 5%, iar după restabilirea volumului de apă din fântâna de efectuat dezinfectarea cu clorură de var sau alte substanţe dezinfectante.

O deosebită atenţie se acordă potenţialelor obiective poluante pentru apa din fântâni, precum: sistemele decentralizate de canalizare; WC-urile externe; platformele de stocare a deşeurilor menajere şi depozitele de stocare a dejecţiilor animaliere care devin în această situaţie principalele pericole de poluare a apelor din fântâni.

De asemenea, este necesar de a fi asigurată protejarea produselor alimentare de contaminare, prin păstrarea lor într-un loc uscat pentru a le feri de alterare în caz de inundaţie, iar dacă au fost inundate, de a renunţa la consumul acestora.

În această perioadă, în localităţile în care s-au produs inundaţii se recomandă de folosit atât în scopuri potabile, cât şi pentru igiena corporală apa fiartă, iar pentru copii apa plată îmbuteliată.

În cazul apariţiei simptomelor de boli diareice acute, enterocolite hemoragice, hepatită virală A, care pot fi transmise prin apa poluată, adresaţi-vă imediat la medic.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md