Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.05.2016

Votul la distanță ar putea fi un instrument nou pentru creșterea ratei de participare în alegeri

Prima versiune a studiului de fezabilitate ”Introducerea votului prin Internet în Republica Moldova: Principalele constatări și recomandări” a fost prezentat la o masă rotundă pe 31 mai 2016 de Comisia Electorală Centrală. Studiul a fost realizat cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în cadrul proiectului „Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar și electoral”, finanțat de Guvernele Suediei și al Norvegiei.

Republica Moldova întrunește toate precondițiile fundamentale pentru implementarea votului prin Internet în viitorul apropiat, mai exact un sistem informațional electoral funcțional, care a fost testat și îmbunătățit în ultimii ani, precum și un nivel general bun de familiarizare cu tehnologiile informaționale și Internetul, precum și o necesitate de soluții alternative de vot, în special, pentru alegătorii din străinătate.
”În timp ce Republica Moldova are o prezență la vot la nivel de țară în mediu de 45-64%, cifrele pentru procesul de vot în străinătate sunt semnificativ mai mici. În medie, prezența la vot în toate secțiile de votare din străinătate este aproximativ de 10%, motivul principal fiind distanța până la cea mai apropiată secție de votare în majoritatea țărilor cu un număr semnificativ de persoane expatriate din Moldova. Luând în calcul această evaluare, este important să fie oferit tuturor cetățenilor cea mai bună soluție pentru a participa la alegeri, inclusiv celor care trăiesc în străinătate", a declarat Tanja Hollstein, specialistă în domeniul electoral la PNUD Moldova.

Rezultatele unui sondaj realizat de consultanții PNUD pentru diaspora din Moldova prin intermediul rețelelor de socializare denotă un sprijin larg pentru introducerea votului prin Internet în rândul moldovenilor care trăiesc în străinătate.
Votul la distanță va crește rata de participare a cetățenilor Republicii Moldova care trăiesc în străinătate și a tinerilor.

Aceasta va crește accesibilitatea votării, va reduce costurile pentru organizarea alegerilor în străinătate
“Cea mai sensibilă materie cu care lucrăm este încrederea. Vrem să creștem încrederea în tehnologiile moderne. Sperăm că până la alegerile ordinare din 2018 să ajustăm cadrul legal pentru implementarea votului la distanţă, precum și un proiect pilot, fără consecințe juridice”, a declarat Iurie Ciocan, președintele CEC.
 
Studiul propune o foaie de parcurs pentru implementarea graduală a votului la distanță ca pe o măsură opțională de vot în Moldova. Pe lângă crearea unui nou Sistem Informațional de Votare prin Internet pentru CEC și promovarea unor modificări legislative specifice votului la distanță, foaia de parcurs se referă mai ales la creșterea gradului de conștientizare a principiilor și modului de funcționare a platformei de vot prin Internet.
 
Potrivit legii 101 despre Sistemul Informațional Automatizat de Stat ”Alegeri” (SIAS- Alegeri), obiectivul căreia pe termen lung este obținerea unui sistem electoral automatizat în Moldova, posibilitatea votului la distanță pentru cetățeni ar trebui să fie valabilă pentru alegerile din 2018.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus