Nume
Parola
Vizualizări: 5574
Un Parc al ”Tinereții și Sănătății” a fost inaugurat în satul Cajba, Glodeni
Bălți, 30 Mai 2016 — La 27 mai 2016 a avut loc celebrarea festivă a rezultatelor proiectului ”Parcul Tinereții și al Sănătății”, implementat de gimnaziul și primăria din satul Cajba, raionul Glodeni, sub coordonarea Asociației ”Caroma Nord”.

Scopul proiectului a fost amenajarea unei zone de recreere în fața gimnaziului Cajba cu supafața de 0,7 ha; formarea deprinderilor elevilor de a păstra mediul curat și de a practica activități ecologice prin acțiuni de plantare și îngrijire a parcului.
Activitățile proiectului s-au desfășurat în perioada aprilie – mai 2016 și au inclus:
- Campanie de informare a elevilor și comunității despre crearea parcului “Viitorul începe azi”;
- Înființarea cercului ecologic ,,Micul ecolog” , care s-a ocupat de amenajarea și plantarea parcului;
- Consultare și achiziții de matriale - membrii grupului au cercetat piața produselor de grădină, a materialelor necesare și au fost selectate cele mai avantajoase oferte;
- Curățarea terenului și pregătirea lui pentru parc – au fost pavate și amenajate căi de acces și amplasat mobilier de parc; întroduse elemente decorative.
- Au fost plantați arbori și arbuști, flori, trandafiri, lucrări effectuate cu ajutorul elevilor, cadrelor didactice, părinților, comunității în general.
S-a abordat stilul mixt, încercându-se imbinarea stilului geometric cu cel natural.

La inaugurarea Parcului au fost prezenți:
- Vicepreședintele raionului Glodeni, doamna Oxana Albu,
-Șeful Direcției Învățămînt, tineret și sport, domnul Tudor Casauțan,
- Șef-adjunct al DÎTS, doamna Galina Graur,
- Primarul localității, domnul Igor Macovei.
Primarul satului, domnul Igor Macovei, a mulțumit finanțatorilor, care au susținut acest proiect și au avut încredere că va fi implementat cu succes.
Invitații din partea administrației raionale au venit cu cuvinte de felicitare și au mulțumit oficial realizatorilor proiectului pentru modul în care s-a desfășurat acest proiect, pentru implicarea fiecărui participant, pentru timpul record în care s-au realizat lucrările de execuție și amenajare a parcului. Costul acestui proiect, conform spuselor doamnei Oxana Albu, nu poate fi estimat în bani, fiindcă munca și bucuria fiecărui tînăr, care și-a adus aportul în acest proiect este de neprețuit.
Doamna Galina Graur a adus mulțumiri liderului și întregii echipe de implementare a proiectului și a îndemnat toți locuitorii satului să păstreze acest părculeț, să nu dispară simțul civic trezit în realizarea proiectului pentru păstrarea în localitate a mediului curat, fără deșeuri.
Eleva liceului, Andreia Vatamaniță a prezentat realizările frumoase ale grupului de inițiativă ”Echi-Eco”, care ani la rînd are grijă de rîulețul din sat și malurile acestuia și participă voluntar la multe alte activități ecologice. Andreea a promis, din partea elevilor, că ei vor păstra și îngriji cu multă dragoste părculețul lor atît de mult dorit. Promisiunea ei a fost susținută de alți elevi, care au venit cu o scenetă ecologică creativă, în care natura învinge în luptă cu poluarea mediului prin atragerea oamenilor de partea ei.
Domnul Pascaru Constantin, directorul Gimnaziului, a prezentat detaliat realizările obținute, menționînd aportul fiecărui elev, profesor, locuitor, al primăriei, bisericii și agenților economici.
Principalii beneficiari ai proiectului sunt cei peste 150 – elevi ai gimnaziului, 17 pedagogi, 13 lucrători auxiliari, colaboratorii oficiului postal, muzeului satului, copiii din grădiniță și părinții acestora.
Apoi, conform tradiției, Parcul nou înființat a fost sfințit de preotul din sat.
Festivitatea de celebrare a rezultatelor proiectului a continuat cu prezentarea satului de către elevii din gimnaziu, care mai apoi au prezentat un recital de cîntece și poiezie.
Îmbrăcate în porturi tradiționale au dat startul momentului artistic câteva tinere, apoi a urmat ansamblul de amatori, care au interpretat cîntece populare.
Au cîntat și dansat cu bucurie, dar și emoție, în fața zecilor de vizitatori.

După 2 luni de mobilizare și organizare, astăzi am putut număra roadele. Dorim să vă spunem cu mîndrie că proiectul nostru la Cajba avut o desfășurare peste așteptarile noastre. Oamenii din Cajba sunt interesați, partenerii mulțumiți. De asemenea munca depusă de toți a fost una apreciata.
Noi am rămas foarte multumiți de sprijinul pe care l-am primit de la partenerii nostri, pentru a obține la timp aceste rezultate.
Le mulțumim încă odată tuturor pentru sprijinul acordat!
Dorim să vă asigurăm, că, cu toții am plecat de la Ceremonia de încheere a proiectului cu speranța ca ne vom revedea curând.
Acest proiect este realizat de Asociația Obștească ”Caroma Nord” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Pentru informații suplimentare: 0231/ 92237 ; 079124353.
Rodica Frecăuțanu, Coordonator de proiect,
Director Executiv AO ”Caroma Nord”

https://www.facebook.com/AoCaromaNordMoldova/