Social

Calitatea apei la Marea Neagră: 30,6% din locurile de îmbăiere prezentau o calitate excelentă a apei

Rezultatele arată că 15 locuri de îmbăiere au o calitate excelentă a apei iar un singur loc de îmbăiere oferă o calitate slabă a apei – în zona cordonului de legatură dintre Eforie Nord şi Eforie Sud. (Cordon Eforie Nord Eforie S II Tabăra Luminiţa). Litoralul românesc are 49 de locuri de îmbăiere, iar zonele cu apă cotată ca fiind excelentă sunt puncte monitorizate din: Mamaia, Saturn, Olimp, Venus, Saturn. Raportul identifică patru categorii ale calităţii apei de îmbăiere: excelentă, bună, satisfăcătoare şi slabă.

O calitate satisfăcătoare a mai fost raportată în următoarele locuri: cele două puncte monitorizate în Costineşti, unul din Mamaia, unul din Cap Aurora şi două în Saturn, Eforie Nord şi Sud, dar şi Jupiter.

Restul locurilor monitorizate de pe litoralul românesc prezintă o calitate bună a apei de îmbăiere, aşa cum sunt Vama Veche şi 2 Mai şi câteva puncte din Saturn, Venus, Mangalia. Monitorizările au inclus şi un punct din zona Gura Portiţei, unde rezultatele au arătat că apa de îmbăiere are o calitate bună.

În comparaţie cu România, celalălt stat cu zona litorală la Marea Neagra monitorizat – Bulgaria – a avut, în sezonul 2015, 90 de zone de îmbăiere testate. În Bulgaria, 63 de puncte de îmbăiere au prezentat o calitate excelentă, respectiv 70% din litoralul bulgăresc, în timp ce trei locuri au prezentat o calitate slabă a apei de îmbăiere (două în zona Varna şi unul în zona Lozenets).

Comparativ între cele două state de la Marea Neagră introduse în studiu, România are doar 1 loc cu apă de calitate slabă (porţiunea dintre Eforie Nord şi Eforie Sud) şi 16 cu apă excelentă, în vreme ce Bulgaria are 3 locuri cu calitate slabă, dar 63 de locuri cu apă excelentă.

Raportul analizează calitatea apei din 23 de ţări membre UE cu ieşire la mare, mai mult de 60% dintre locuri fiind cele cu ieşire la Marea Mediteraneeană.

La nivel European, în zona litorala la Marea Mediterană, au fost identificate în 2015, 248 de locuri, unde calitatea apei de îmbăiere a fost una slabă. Statele cu cele mai multe locuri unde calitatea apei a fost slabă sunt: Italia (95 sau 1,7 %), Franta (95 sau 2,8 %) şi Spania (58 sau 2,6 %).

Măsurătorile realizate de autorităţile din fiecare ţară urmăresc locurile identificate a fi de îmbăiere, în sezonul estival, iar mostrele prelevate caută urme pentru cele două bacterii fecale precum: Escherichia coli si enterococci intestinali, care indică o potenţială prezenţă a poluării. Rezultatele locale sunt comparate cu cele naţionale realizate în alţi ani la final de sezon şi apoi sunt raportate la Comisia Europeană, la Agenţia Europeană a Mediului. În Romania, sezonul de îmbăiere a fost identificat pentru anul 2015 a avea 107 zile, între 1 iunie şi 15 septembrie.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *