icon

Premierul s-a întâlnit cu raportorul Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

26-05-2016 13:25
962

Premierul Pavel Filip a avut, astăzi, o întrevedere cu Bernd-Berhard Fabritius, raportorul Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și co-raportor pentru Republica Moldova din partea Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, Germania.

 

În cadrul discuției, oficialii au făcut un schimb de opinii pe marginea agendei de reforme prioritare din Foaia de parcurs, inclusiv în sectorul justiției, financiar-bancar, mediul de afaceri, pe care Guvernul urmează să o implementeze până la 31 iulie 2016. În context, Pavel Filip a menționat că Executivul va realiza toate angajamentele față de partenerii externi și va implementa cu consecvență reformele asumate, iar la începutul lunii iulie speră să semneze un memorandum cu FMI și să deblocheze finanțarea externă. 

 

”Până la acest moment, am reușit, datorită unei mobilizări și cooperări active cu Parlamentul, să avansăm  pe implementare, în special, în ceea ce privește promovarea cadrului legislativ. În sectorul justiției mă refer la noua Lege a procuraturii, Pachetul de integritate, iar în domeniul climatului investițional am scăzut presiunea administrativă prin introducerea moratoriului pe controalele de stat, simplificarea procedurilor și reducerea actelor permisive. Pentru redresarea situației în sectorul financiar-bancar am inițiat elaborarea unei strategii în acest sector”, a menţionat Prim-ministrul.

 

La rândul său, Bernd-Berhard Fabritius  a spus că scopul vizitei sale este elaborarea unui raport ce vizează situația în sistemul legal al Republicii Moldova din punct de vedere al separării puterilor în stat, care este inclus în agenda Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a APCE. Republica Moldova, a fost aleasă pentru acest raport în virtutea apartenenței la Acordul de Asociere, fiind totodată și o țară-cheie la nivel regional.

 

”Subiectele analizate vor viza independența proceselor de justiție față de instituțiile statului, actorii politici, mediul de afaceri, precum și punerea în aplicare a Acordului de Asociere și asistența UE necesară în acest scop”, a afirmat oficialul european.

 

Raportul va fi elaborat până la sfârșitul anului curent și va fi dezbătut în Comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a APCE.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31