icon

Prim-ministrul Pavel Filip solicită ANRE să iniţieze o dezbatere publică privind majorarea preţului la carburanți

26-05-2016 10:26
1,212

În legătură cu majorarea de către unii operatori de pe piața produselor petroliere  a preţului la carburanți, Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat demararea, în regim de urgentă, a unei dezbateri publice pe aceasta temă, cu implicarea companiilor din domeniu şi a societăţii civile pentru a clarifica, transparent, validitatea argumentelor invocate de petroliști, precum şi oportunitatea economică a creşterii preţurilor în prezent.

 

În scrisoarea adresată astăzi conducerii Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE), Prim-ministrul Pavel Filip solicită Autorității o serie de clarificări care vizează aplicarea legislației în vigoare, cu privire la prețurile operate în acest domeniu. ”În contextul modificării Legii nr. 461-XV din 30 iulie 2001, privind piața produselor petroliere, operate prin legea 223, din 3 decembrie 2015, începând cu 1 aprilie 2016, ANRE urma să stabilească prețurile plafon la produsele petroliere în baza unei noi metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Aș dori să știu dacă și în ce mod a fost stabilit acest plafon și cum va afecta el prețul carburanților. Pentru Executiv aceste date sunt vitale, având în vedere că prețul carburanților este, de cele mai multe ori, direct relaționat cu multe alte produse, printre care și produsele de primă necesitate pentru populație”, se arată în scrisoarea adresată ANRE.

 

În același timp, Premierul precizează că respectă întru totul independența Agenției Naționale de Reglementare în Energetică și înțelege importanța crucială a reglementării de către instituție a prețurilor la produse petroliere în conformitate cu legislația în vigoare. Tocmai din acest considerent, se solicită ca modul de formare a prețurilor în Republica Moldova să fie unul corect și transparent. Acesta este motivul pentru care se recomandă o dezbatere publică, solidă, cu justificări economice clare și, în colaborare cu toți factorii economici și sociali relevanți.

 

Prim-ministrul afirmă că va rămâne consecvent deciziei anunţate încă de la preluarea conducerii Guvernului de a veghea asupra transparenţei modului în care se formează preţurile şi echităţii în formarea acestora. Prim-ministru Pavel Filip consideră că cetăţenii au dreptul sa afle, transparent, în ce măsură argumentele invocate de companiile petroliere pentru majorarea decisă sunt justificate sau nu, să poată urmări în mod clar dacă sunt oportune, sau nu, unele decizii cheie, cu impact asupra vieţii de zi cu zi.

 

Astăzi, stațiile de livrare a carburanților, la pompa, au scumpit benzina în medie cu 60 de bani, iar motorina cu 1 leu și 10 bani.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31