Nume
Parola
Vizualizări: 3579
Aleșii locali și primarii pot învăța de la distanță cum să administreze treburile publice locale
25 Mai 2016 — Platforma pentru instruirea la distanță a aleșilor locali a fost lansată pe 25 mai 2016 la un eveniment desfășurat la Academia de Administrare Publică. Acest instrument inovativ de e-learning a fost elaborat de Academie cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată şi este disponibil la http://ddp.aap.gov.md.

"Astăzi, când suntem în era tehnologiilor informaţionale, cred cu fermitate că accesibilitatea acestor cursuri va trezi interesul aleşilor locali de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele şi competenţele în domeniul administraţiei publice. Totodată, cetăţenii, beneficiarii nemijlociţi ai serviciilor publice, vor simţi ameliorarea calităţii vieţii", a declarat Valentin Guznac, secretarul general adjunct al Guvernului.

Primul curs plasat pe această platformă, “Managementul administrației publice”, este destinat tuturor aleșilor locali, primarilor și consilierilor locali de nivelul I și II din Republica Moldova.

Cursul dat oferă posibilitatea aleșilor locali să-și consolideze cunoștințele de bază în materie de administrare publică, procesul de luare a deciziilor la nivel local și principalele proceduri care trebuie respectate, managementul serviciilor publice și a finanțelor publice locale. Totodată, sunt disponibile module despre elaborarea proiectelor, planificarea strategică și dezvoltarea locală, comunicarea publică și transparentă, abordarea bazată pe drepturile omului și etica profesională.

“Toți primarii și consilierii locali pot accesa platforma de instruire la distanță direct de pe site-ul Academiei, și să se înscrie la curs Pe lângă cursul propriu zis, participanții vor putea accesa materiale informative suplimentare, vor putea comunica cu ceilalți colegi și profesori prin intermediul mesageriei și forumului platformei, și vor putea participa la video conferințe. La sfârșitul fiecărui modul, participanții sunt invitați să treacă testul de evaluare, iar cei care vor absolvi întregul curs vor primi certificate de absolvire a cursului” a declarat Aurelia Ţepordei, Șefa Departamentului de dezvoltare profesională a Academiei de Administrare Publică.

Narine Sahakyan, reprezentanta permanentă adjunctă a PNUD Moldova a subliniat că “avantajele oferite de acest tip de instruire sunt numeroase. În primul rând, acesta va permite pe viitor economisirea resurselor financiare pentru instruirea aleșilor locali, or Moldova are un număr considerabil de circa 12.000 de aleși locali, iar la fiecare alegeri locale până la jumătate dintre ei sunt aleși pentru prima dată. În același timp, acesta este un instrument de instruire durabil, or primarii și consilierii pot oricând reveni la acest curs pe parcursul mandatelor lor pentru a-și revizui și consolida cunoștințele de administrare publică”.

“Această platformă de e-learning este un instrument modern ajustat regimului de lucru activ și ocupat al aleșilor locali, or cursurile pot fi accesate de aleșii locali la computerul personal, atunci când dispun de timp. Intenționam să continuăm să elaborăm cât mai multe cursuri pentru autoritățile publice locale pe această platformă, care sa le ajute să își perfecționeze cunoștințele și abilitățile profesionale”, a mai declarat Aurelia Țepordei.

La acelaşi eveniment a mai fost prezentat și setul de ghiduri pentru autoritățile publice locale, elaborate de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată. Setul cuprinde șapte ghiduri pe diferite subiecte: managementul proprietății publice, cooperarea intercomunitară, managementul finanțelor publice locale, achizițiile publice, managementul taxelor și impozitelor locale, elaborarea proiectelor, managementul resurselor umane.

Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) s-a desfăşurat în perioada 2013-2015 în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. PCDLI a fost implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) și finanțat de Guvernele Suediei si Danemarcei.