Phenianul propune discuții militare „oneste și sincere” cu Seulul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Coreea de Nord vrea ca reprezentanții armatei sale să aibă discuții „oneste și sincere” cu omologii lor sud-coreeni pentru a reduce tensiunile militare între cele două țări rivale, relatează DPA.

Discuțiile ar putea avea loc la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, conform unui comunicat transmis sâmbătă de Ministerul Apărării de la Phenian, citat de media de stat.

Discuțiile ar avea ca scop „aplanarea tensiunilor militare din Peninsula Coreea și crearea unei atmosfere bazate pe încredere între autoritățile militare din Nord și din Sud”, se arată în comunicatul oficial.

Regimul de la Phenian, izolat de comunitatea internațională din cauza programului său de arme nucleare, a făcut recent mai multe apeluri către Seul pentru organizarea de discuții.

„Credem că este necesar ca autoritățile militare din Nord și Sud să discute într-un mod onest și sincer chestiunile nesoluționate în legătură cu orice posibil conflict militar”, se mai arată în comunicat.

Cel mai recent apel în acest sens al liderului nord-coreean Kim Jong-Un a fost făcut în urmă cu două săptămâni la Congresul Partidului Muncitorilor, partid unic.

Seulul a acuzat Phenianul că nu este serios în privința acestor discuții din moment ce își continuă controversatele planuri de a construi arme nucleare.

Pașii spre denuclearizarea Peninsulei Coreea ar trebui să fie prioritatea, dacă se dorește un dialog, a precizat sâmbătă Ministerul sud-coreean al Apărării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...