(VIDEO) Este complet orb, dar aleargă la maratoane de sute de kilometri: Cum e posibil

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Simon Wheatcroft, un tânăr din Marea Britanie care şi-a pierdut complet vederea la 17 ani, participă în mod constant la maratoane, în întreaga lume, deşi este orb. Poate termina cursele graţie unei aplicaţii pe iPhone, dezvoltată împreună cu IBM.

La vârsta de 13 ani, Simon Wheatcroft a fost diagnosticat cu degenerescenţă maculară, care în patru ani a făcut ca acesta să-şi piardă complet vederea. Nu şi-a pierdut însă vechile obiceiuri, acelea de a face sport.

O vreme a urcat pe munte, o activitate extrem de periculoasă în cazul său. Dispozitivele existente pe piaţă îi ofereau o acurateţe de 10 metri, ceea ce înseamnă că oricând putea să cadă de pe un vârf de munte.

A vrut să dezvolte el însuşi o aplicaţie pentru iPhone, care să-i permită să alerge la maraton. A luat legătura cu IBM, companie care a acceptat imediat provocarea. De câţiva ani, Simon testează o aplicaţie – îmbunătăţită constant – realizată de IBM. Aceasta îl notifică pe utilizator de câte ori aleargă într-o direcţie greşită, informează BBC.

A participat atât la maratonul de la Boston, cât şi la cel de peste 200 de kilometri în deşertul Namibia şi nu intenţionează să se oprească aici. Aplicaţia Runkeeper, care oferă pentru moment o acurateţe de cinci metri, va fi în final disponibilă pentru toţi cei aflaţi în situaţia lui Simon, compania nedorind să obţină profit de pe urma ei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...