(FOTO) Kazahstan: Zeci de arestări în timpul unor manifestații anti-guvernamentale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poliția a arestat sâmbătă zeci de persoane în Kazahstan în timpul unor mici manifestații împotriva guvernului în principalele orașe din țară, relatează France Presse.

Militanți ai opoziției au făcut apel la manifestații în marile orașe din această țară din Asia Centrală, în special la Astana (nord), Almaty (sud) și Karagandy (centru), pentru a protesta împotriva unui proiect de reformă agrară care le permite străinilor să închirieze terenuri pentru 25 de ani, comparativ cu 10 ani până acum.

Autoritățile au interzis aceste manifestații. La Almaty, principalul oraș al țării, circa o sută de persoane au ieșit totuși în stradă.

Riot police officers detain demonstrators during protest against President Nazarbayev's government in Almaty

Procurorul general adjunctul al Kazahstanului, Andrei Kravcenko, a anunțat sâmbătă arestarea a 40 de persoane care au organizat sau participat la aceste manifestații interzise, a relatat agenția rusă de presă TASS.

Câțiva jurnaliști au fost de asemenea reținuți pentru scurt timp, poliția precizând că a fost vorba de o „neînțelegere”, potrivit agenției ruse Interfax.

Riot police officers detain demonstrators during a protest in Almaty

În aprilie au avut loc de asemenea manifestații împotriva acestei reforme agrare, prezentată drept importantă de către guvern, pentru a atrage investitori străini.

Însă președintele Nursultan Nazarbaev a suspendat-o la începutul lunii, susținând că „au fost exprimate dubii în cadrul societății”.

Politicile agrare constituie un subiect extrem de sensibil în Kazahstan, unde amintirea privatizărilor din anii ’90 este dureroasă și unde China vecină încearcă să își extindă interesele agricole.

Manifestațiile de acest tip sunt mai puțin obișnuite în Kazahstan, țară condusă cu o mână de fier după perioadă sovietică de către Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 75 de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...