04:59:42 25.04.2024
Stiri

Ce-a făcut România la Cimișlia: „Este foarte frumos! Mulțumim!”

Știri 20.05.2016 10:05 Vizualizări1766 Autor: Ziarul National
Ce-a făcut România la Cimișlia: „Este foarte frumos! Mulțumim!” rfi.ro


O nouă grădiniță, reparată din banii oferiți de autoritățile de la București, a fost deschisă în R. Moldova, mai exact în Satul Nou din raionul Cimișlia.

În prezent, 77 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani frecventează instituția. Din fondurile românești, la grădinița „Ghiocel” a fost renovat acoperișul și sistemul de încălzire, au fost efectuate reparații pe interior în patru grupe, s-a făcut izolarea termică a pereților exteriori ai clădirii. De asemenea, au fost instalate blocuri sanitare și a fost achiziționat mobilier. Din aceleași resurse financiare, acordate prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, pentru terenul de joacă au fost cumpărate și instalate leagăne și tobogane, iar curtea grădiniței a fost pavată, scrie RFI.ro.

„Este foarte frumos aici la grădiniță. Am așteptat această sărbătoare. Ne place terenul de joacă, dar și aceste grădinuțe mici”, ne spune Cătălina Cârlan, care merge la noua grădiniță „Ghiocel” din Satul Nou. A venit la ceremonia de deschidere a instituției, împreună cu bunica sa. „Mama Olga este plecată la Moscova, iar bunica mă învață poezii, cântece”. „Noi cu drag v-am așteptat, din suflet vă mulțumim pentru darul cel primim, voi din dăruirea voastră, ne-ați făcut viața frumoasă”.

Părinții care își duc picii la grădinița „Ghiocel” par încântați de instituția preșcolară din localitate. „Este frumoasă și interesantă. Mulțumim României că a oferit bani pentru această grădiniță minunată”. „Este bine aici și mâncarea este bună”.

Sofia Caraja este educatoare la grupa mică. Am găsit-o împreună cu picii, în timp ce îi pregătea pentru ceremonia de deschidere a grădiniței. Este mulțumită, mai întâi de toate, că din iarnă nu va fi nevoită să facă focul în sobă pentru a încălzi încăperea, dar va folosi sistemul de încălzire. „Înainte în această sobă, făceam focul și ne adunam în jurul ei. Tot aici copiii mâncau și dormeau. În jumătate de sală erau amplasate paturile copiilor. Tot aici ne jucam. Nu prea aveam loc. Dar acum e cu totul altceva. Activitățile legate de educația fizică le făceam într-o încăpere mică, de câțiva metri pătrați, acum avem o sală încăpătoare, este foarte bine”.

Primărița satului, Natalia Chistol spune că în prezent, în grădiniță sunt funcționale patru grupe, dar ar mai fi nevoie de încă două grupe, dar nu au fondurile necesare. „Am avea nevoie să facem reparație încă într-un bloc. Avem în total 119 copii care doresc să vină la grădiniță, dar în prezent pot frecventa doar 77 de copii. Ceilalți copii în vârstă de 2-3 ani așteaptă să facem reparații în grupele de creșă. Sperăm să mai obținem bani de la Guvernul României sau de la Fondul de Investiții Sociale din Moldova sau alte proiecte pentru că în prezent, administrația publică locală, nu are așa posibilitate financiară”.

La rândul său, directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eșanu a menționat că cele două grupe vor fi deschise, în timpul apropiat, la grădinița din Satul Nou. „Reușim să mai deschidem, într-o perioadă foarte scurtă de timp, încă o grupă și cu investițiile preliminare care au fost făcute, Primăria va putea deschide și o grupă de creșă. În această grădiniță reușim, pe lângă faptul că asigurăm condiții decente copiilor și pedagogilor, să mai deschidem cel puțin două grupe, inclusiv cea creșă. Este o realizare care vorbește de la sine”.

La inaugurarea grădiniţei „Ghiocel” din localitatea Satul Nou a fost prezent și ambasadorul României, Marius Lazurca. L-am zărit pe diplomat în timp ce făcea un tur al grădiniței. „Lucrările sunt bine realizate, atmosfera este plăcută, copii par fericiți. Suntem mulțumiți că intervenția noastră își dovedește utilitatea pentru întreaga comunitate. Aici au fost folosiți peste patru mln. de lei moldovenești. Este o intervenție masivă care cuprinde practic întreaga clădire și care o face aproape în întregime funcțională. Impactul asupra familiilor, asupra întregii comunități este sensibil, este evident. Intenționăm să continuăm programul, de un succes evident, al grădinițelor”.

Grădinița din Satul Nou a fost reparată în cadrul „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru renovarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova”, în acest sens fiind alocate peste 200 de mii de euro.

Citiți continuarea articolului AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md