(VIDEO) La Negreşti s-a încheiat exerciţiul moldo-american „Dragoon Pioneer 2016”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ceremonia de încheiere a exerciţiului moldo-american „Dragoon pioneer 2016” a avut loc astăzi la Batalionul de Geniu din Negreşti, Străşeni, în prezenţa preşedintelui Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate, Nicolae Timofti, ministrului Apărării Anatol Şalaru, ambasadorului SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, şi ataşaţilor militari acreditaţi în Republica Moldova.

În cadrul manifestării, șeful statului a adresat un mesaj de mulțumire partenerilor americani pentru sprijinul constant acordat țării noastre.

De asemenea, în semn de profundă gratitudine pentru contribuția meritorie la dezvoltarea colaborării dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii în domeniul apărării, Timofti, a conferit distincții de stat: Medalia „Meritul Militar” comandantului Batalionului Geniu din cadrul Regimentului 2 Cavalerie, Statele Unite ale Americii, Alexander George Deraney, Medalia „Meritul Civic” atașatului militar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Joseph Carlton Bilbo.

La rândul său, Anatol Şalaru a spus, în cadrul ceremoniei, că despre exerciţiul militar „Dragoon Pioneer 2016” îşi vor aminti militarii Armatei Naţionale şi cei ai SUA, dar cel mai important este că de el îşi vor aminti cetăţenii Republicii Moldova, adevăraţii beneficiari de pe urma instruirii celor 363 genişti.

„Spun asta pentru că în cele 17 zile de antrenament, militarii noştri au învăţat tehnici de depistare şi distrugere a obiectelor explozive, cu utilizarea maşinilor de geniu din dotarea armatei americane. De ce sunt beneficiari cetăţenii Republicii Moldova? Pentru că în fiecare zi, geniştii Armatei Naţionale sunt solicitaţi în diferite raioane ale ţării pentru a neutraliza muniţii descoperite de localnici”, a menţionat ministrul Apărării.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova a declarat că „antrenamentele petrecute în ultimele trei săptămâni au fost extrem de valoroase pentru ambele părţi prin lucru comun pentru îmbunătăţirea capacităţii noastre de a colabora”.

Exerciţiul „Dragoon Pioneer 2016”, s-a desfăşurat în premieră, în Republica Moldova, la el fiind antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale.

În cadrul aplicaţiilor au fost utilizate 58 de unităţi de tehnică din dotarea armatei SUA şi 40 de maşini de geniu şi asigurare ale Armatei Naţionale.

De notat că maşinile de geniu americane vor părăsi teritoriul Republicii Moldova vineri, 20 mai, prin punctul vamal Leuşeni. Unităţile de tehnică vor porni din Batalionul de Geniu de la Negreşti la ora 7:00.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...