21:27:10 28.03.2024
Stiri

Noi DELAPIDĂRI depistate la Ministerul Mediului. SIS a atenționat

Anticorupție 19.05.2016 11:32 Vizualizări2568 Autor: Stela Mihailovici
Noi DELAPIDĂRI depistate la Ministerul Mediului. SIS a atenționat
Tulpini de floarea-soarelui pe lotul unde urmau să crească salcâmi


Un agent economic din raionul Călărași este bănuit că a adus prejudicii în proporții deosebit de mari statului, după ce a beneficiat de 350 de mii de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru plantarea unei păduri de salcâmi pe opt hectare de teren din satul Hirova, iar în realitate a cultivat floarea-soarelui. Mai mulți funcționari din cadrul Ministerului Mediului, care au monitorizat proiectul și au inclus date eronate în proiect, urmează a fi sancționați.

Potrivit unei note informative făcută publică de ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, agentul economic a fost declarat învingător în 2012, după ce a depus un proiect de finanțare la FEN pentru plantare terenurilor degradate cu salcâmi. Autoritățile urmau să-i aloce în tranșe jumătate de milion de lei.

În perioada 2012-2013, gospodăria țărănească a primit 350 de mii de lei din bugetul de stat, prezentând acte confirmative care arătau că ar fi pregătit terenul pentru cultivarea copacilor, ar fi procurat și împrăștiat îngrășaminte și ar fi achiziționat 53 800 de puieți de salcâm pentru plantare.

În iulie 2013, s-a constatat că îngrășămintele cumpărate erau în depozitul întreprinderii, iar puieții nu au fost sădiți, agentul economic motivând că „nu a avut finanțe” pentru asta. Pe cele opt hectare de teren era cultivată floarea-soarelui.

Chiar dacă au fost constatate nereguli, autoritățile nu au luat atitudine și nu au încercat să recupereze banii publici de la agentul economic. Ministerul Mediului a primit informații și de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în notă fiind indicat că „au fost delapidate mijloace financiare în proporții deosebit de mari alocate din Fondul Ecologic Național”.

Ministrul Mediului a cerut să fie pregătite materialele necesare pentru recuperarea banilor de la agentul economic, care nu și-a onorat obligațiile contractuale. În plus, va fi sesizată Procuratura Generală, pentru verificarea abaterilor depistate în proiect.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md