Linkuri accesibilitate

Statele membre NATO ar trebui să fie pregătite. Rusia va face oricum, mai devreme sau mai târziu, ceea ce spune că va face (Ziare.com)


În versiunile ei ţaristă, sovietică sau capitalist-autoritaristă, Rusia persistă în greşeala de a se vrea temută (Contributors)

Un dosar de abuz în serviciu, mai precis - a fost deschis pe numele fostului ministru de externe român Titus Corlățean. I se impută că ar fi împiedicat mulți români din diaspora să-și exercite drepturile electorale la alegerile prezidențiale din toamna lui 2014, când internetul a difuzat viral imagini cu cozi infernale în fața consulatelor și ambasadelor României în străinătate: mii de cetățeni români au așteptat ore în șir în ploaie și în frig ca să voteze. Ca urmare, Victor Ponta, deci Partidul Social Democrat, a pierdut în al doilea tur de scrutin în favoarea liberalului Klaus Iohannis. Ioana Ene-Dogioiu scrie la Ziare.com pe această temă, considerând că dosarul votului din diaspora e foarte incomod pentru PSD acum, în prag de alegeri locale. Nu mai departe decât candidata social-democrată la primăria capitalei, Gabriela Vrânceanu-Pandele, susținea în 2014 că sunt făcătură imaginile cu cozile la centrele de vot și difuza, din sursă proprie, o altă imagine, cu o stradă absolut goală în fața unei ambasade a României. Ce cale va alege PSD în conjunctura creată? se întreabă Ioana Ene. Îl va sacrifica pe Titus Corlățean, aprobând urmărirea lui penală, sau va merge pe varianta obișnuită a tergiversării? S-ar părea că vor trage de timp, ca de obicei.

Platforma Ziare.com publică o sinteză de analize străine despre amenințările tot mai vocale ale Rusiei: va adopta contra-măsuri la scutul american antirachetă din România, de la Deveselu, și la cel viitor, din Polonia. Diana Toea, care semnează articolul, arată însă că e vorba de intenții mai vechi decât scutul, de fapt de modul în care obișnuiesc dintotdeauna rușii să-și drapeze programele militare. Așa stând lucrurile, statele membre NATO ar trebui să fie pregătite. Rusia va face oricum, mai devreme sau mai târziu, ceea ce spune că va face.

Problema e veche de două sute de ani, scrie și Valentin Naumescu pe platforma Contributors. ”În versiunile ei ţaristă, sovietică sau capitalist-autoritaristă, Rusia persistă în greşeala de a se vrea temută. Această analiză reamintește trăsături constante ale statului rus: ”antiliberalism organic şi propensiune spre autoritarism”, ”incapacitate istorică şi culturală de a se integra paşnic sau de a fi compatibilă cu ordinea politică europeană”. Singura perioadă în care Rusia a funcționat prin înțelegeri cu Occidentul a fost Războiul rece, arată Naumescu. Odată încheiat, și mai ales după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Federația nu a mai găsit soluţii politico-diplomatice să revină în cadrul ordinii europene, decât ca posibil agresor, ca furnizor de gaze gata oricând să şantajeze o ţară „neprietenă” sau ca putere nostalgică.

Pe același site, Contributors, un articol se intitulează „Scutul anti-Educație”. Este semnat de profesorul universitar Marian Popescu și discută felul în care tocmai se îngroapă strădaniile de reformare a sistemului educației din România. Scandalul doctoratelor plagiate și problema corupției extinse din învățământ nu-și află soluție - un „scut” al complicității extinse din Parlamentul României, dar, arată Marian Popescu, nu numai: „Mulți dintre noi care, într-un fel sau altul, am ajuns să deținem poziții universitare, didactice și de cercetare și nu mai dorim să schimbăm nimic”, scrie comentatorul.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG