13:50:27 28.03.2024
Stiri

Ion Druță va participa astăzi la PREZENTAREA spectacolului „Casa Mare” de la Chișinău

Social 13.05.2016 12:31 Vizualizări1764 Autor: Victoria Bortă


Ion Druță va participa astăzi la PREZENTAREA spectacolului „Casa Mare” de la Chișinău mc.gov.md

Scriitorul Ion Druță va participa astăzi la prezentarea spectacolului „Casa Mare”, montat după un text din opera sa.

Legendara piesă va putea fi vizionată în această seară, la ora 18.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Posibilitatea prezentării spectacolului în diverse regiuni din țară, dar și prezentarea piesei în România a fost unul din principalele subiecte discutate de scriitorul Ion Druță la o întâlnire cu ministrul Culturii, Monica Babuc.

Casa Mare simbolizează colţişorul sufletului unde omul își păstrează ce are mai curat şi mai nobil. Cu o încărcătură profund poetică, capodopera a lui Ion Druță are și o linie bogată de subiect, Casa Mare fiind deopotrivă simbol al fericirii şi al deznădejdii.

„Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspectele memoriei şi ale istoriei. Conflictul principal al dramei este de natură interioară. E, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste uneori ignorată de criticii seduşi de schema morală. Poate fi considerată ca şi alte texte epice şi dramatice ale lui Ion Druţă, veritabil manual de etică, valabil şi pentru lumea de astăzi”, este menționat pe site-ul teatrului.

Piesa „Casa mare” a fost montată pentru prima dată în anul 1961, la Teatrul Central al Armatei Sovietice de la Moscova, iar în 1962 la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Puşkin” din Chișinău, cu actrița Domnica Darienco în regia lui Victor Gherlac.

În anii '90, „Casa Mare” a fost montată de Nicoleta Toia la Teatrul-studio „Mihai Eminescu” cu Viorica Chirca și Petru Hadârcă în rolurile principale.

Recent, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a lansat o nouă premieră a spectacolului „Casa Mare” de Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub, avându-i protagoniști pe actorii Margareta Pântea și Victor Nofit.



sura foto // Facebook / Teatrul National „Mihai Eminescu”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md