Pilotul elveţian Bertrand Piccard a decolat din Phoenix în jurul orei locale 03:00 (10:00 GMT), urmând să ajungă la Oklahoma (centru) în aceeaşi zi, aproximativ la ora locală 23:00 (04:00 GMT), fără carburant. Zborul în această a 11-a etapă ar urma să dureze 18 ore, a precizat într-un comunicat echipa Solar Impulse 2.

Al doilea pilot al proiectului, elveţianul Andre Borschberg, nu participă la acest zbor, dar a fost prezent la decolare. Avionul va mai face una sau două etape înainte să aterizeze la New York. „Obiectivul este să ajungem cât mai repede la New York", a anunţat miercuri echipa Solar Impulse 2.

După ce a rămas la sol câteva luni pentru reparaţii, avionul ecologic şi-a reluat înconjurul planetar în luna aprilie, zburând din Hawaii în California. A continuat apoi decolând din apropierea oraşului San Francisco spre Phoenix, în 2 mai. Ineditul înconjur al lumii, realizat de Bertrand Piccard şi Andre Borschberg, militanţi pentru energia curată, a fost stopat brusc la sosirea aparatului în Hawaii, în luna iulie, la jumătatea traseului de 35.000 de kilometri.

Avionul a fost imobilizat în arhipelagul american 293 de zile într-o lungă escală tehnică, timp în care au fost reparate bateriile care se încarcă cu energia solară absorbită de panourile fotovoltaice instalate pe aripi. S-au aşteptat şi condiţii meteorologice ideale pentru plecare. Bateriile avionului au fost avariate în timpul unui zbor cu o durată record de cinci zile şi cinci nopţi, între Nagoya şi arhipelagul american din Pacific.

După New York, Solar Impulse 2 va traversa Atlanticul, urmând să ajungă în Europa, continuându-şi apoi periplul spre punctul de plecare, Abu Dhabi, de unde cei doi piloţi au pornit în aventura lor în 9 martie 2015.

Aripile avionului, mai mari decât ale unui Boeing 747, au 17.000 de celule fotovoltaice care furnizează energia necesară elicelor şi bateriilor. Avionul zboară noaptea datorită energiei stocate în timpul zilei. Viteza de zbor, care este în medie de 45 de kilometri pe oră, se poate dubla la o expunere totală la soare.