10:03:23 29.03.2024
Stiri

Chișinăul ACUZĂ: Avioane militare din Transnistria explorează perimetrul Zonei de Securitate fără coordonările necesare

Social 05.05.2016 19:23 Vizualizări2078 Autor: Ziarul National
Chișinăul ACUZĂ: Avioane militare din Transnistria explorează perimetrul Zonei de Securitate fără coordonările necesare


După ce transnistrenii s-au arătat deranjați de avioanele din România care au cartografiat recent teritoriul R. Moldova, amenințând că le vor doborî, și Chișinăul acuză Tiraspolul că efectuează zboruri neautorizate.

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC), desfășurată astăzi în orașul Bender, delegația Republicii Moldova a distribuit tuturor participanților la misiunea de pacificare un document prin care atrag atenția asupra „acțiunilor unilaterale şi sfidătoare ale Tiraspolului, manifestate prin explorarea perimetrului Zonei de Securitate de către aparate de zbor militare, care, încălcând regimul existent şi prevederile documentelor semnate anterior, au efectuat zboruri nesancţionate, fără coordonări prealabile obligatorii cu Autoritatea Aeronautica Civilă a Republicii Moldova, Î.S. „MoldATSA”, CUC și CMΔ.

Delegația moldovenească în CUC acuză componenta transnistreană că recurge la insinuări și blochează activitatea CUC.

„Aceasta a schimbat accentul de pe subiectul liberei circulații pe aşa-numita survolare a Zonei de Securitate de către aparate de zbor străine, atribuind un caracter politic unor lucrări de cartografiere şi cadastrale. În context, atragem atenţia asupra faptului că delegaţia Republicii Moldova, în cadrul şedinţei din 11 februarie curent și întrunirilor ulterioare ale CUC și Comandamentului Militar Întrunit, a informat în repetate rânduri toate componentele CUC despre demararea unui proiect internaţional, perioada efectuării lucrărilor de cartografiere, diagrama zborurilor, datele de identificare ale echipajului tehnic şi aparatelor de zbor de uz civil. De asemenea, s-a menţionat că, urmare a acestor lucrări, se vor actualiza bazele de date şi documentele cadastrale de pe ambele maluri, iar materialele de resort vor fi repartizate cu titlu gratuit”, se arată într-un comunicat de presă al delegației Chișinăului în CUC.

Chișinăul consideră că, prin atitudinea pe care o demonstrează, componenta transnistreană „arată că nu este dispusă să soluționeze problemele existente în zona de responsabilitate a forțelor de pacificare, iar acţiunile ei distructive se rezumă la blocarea și discreditarea mecanismului actual de monitorizare a situației în Zona de Securitate, încălcând vehement prevederile Acordului din 21 iulie 1992, Regulamentului de activitate a CUC și a altor documente referitoare la principiile reglementării pașnice a conflictului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md