Comisar european, dezamăgit de evoluţia Moldovei: Oficialii generează crize „artificiale”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisarul european pentru vecinătatea şi negocieri legate de extindere, Johannes Hahn, crede că marea problemă a Moldovei sau a Ucrainei în acest moment nu este adoptarea reformelor, cât aplicarea lor. Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Johannes Hahn a vorbit despre dezamăgirea europenilor provocată de Moldova în ultimul an.

„Ca mulţi alţii, sincer, sunt dezamăgit de evoluţia Moldovei în ultimul an, după ce în 2014 situaţia arăta mult mai promiţătoare odată cu semnarea Acordului de Asociere”, a declarat oficialul european.

Johannes Hahn consideră că toate crizele politice care au urmat au fost „artificiale”. Acesta şi-a exprimat speranţa că noul guvern a înţeles ce are de făcut. El a reamintit că Uniunea Europeană îşi pune acum toate speranţele în negocierile Moldovei cu Fondul Monetar Internaţional, pentru deblocarea sprijinului financiar extern. Oficialul a spus că a discutat cu partenerii din România despre un credit special făcând referire la împrumutul de 150 de milioane de euro promis de Bucureşti din toamna anului trecut.

„Trebuie să ne regândim strategia, pentru ca ajutorul nostru să fie adresat mai direct populaţiei”, a mai spus comisarul european, adăugând că trebuie să fie clar că Uniunea Europeană sprijină un anumit curs al dezvoltării ţării, nu un guvern anume.

Oficialul european a mai menţionat că nimeni nu crede că alte noi ţări vor mai fi primite în Uniunea Europeană în următorii doi-trei ani pentru că ţările candidate nu sunt „destul de coapte”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...