• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Indexarea pensiilor s-a efectuat în strictă conformitate cu cadrul legal

    Indexarea pensiilor s-a efectuat în strictă conformitate cu cadrul legal

     28.04.2016    10765 Accesări    

    Indexarea pensiilor s-a efectuat în strictă conformitate cu cadrul legal pentru circa 680 de mii de beneficiari.

    Pensiile au fost indexate în termenul stabilit, în cuantumul aprobat prin Hotărîrea de Guvern nr.293 din 14.03.2016, de 10,1%.

    În urma indexării mărimea medie a pensiei s-a majorat cu 113 lei.

    Totodată, norma Legii, care stabileşte că dreptul la suportul financiar de stat îl au persoanele cu o pensie de pînă la 1500 lei a rămas neschimbată.

    Urmînd cerinţele cadrului legal, pensionarilor a căror pensii, după indexare, au depăşit plafonul stabilit, suplimentul lunar a fost stopat. Menţionăm că, Legea cu privire la suportul financiar de stat a fost adoptată în anul 2013 în scopul susţinerii suplimentare temporare a unor categorii de pensionari cu pensii mai mici.

    După indexare, pentru circa 36 de mii de beneficiari mărimea pensiei a depăşit pragul de 1500 de lei şi în corespundere cu Legea aceştia au pierdut dreptul la suport financiar lunar.

    De menţionat, că şi în anii precedenţi, pensionarii, a căror pensii după indexare au depăşit plafonul stabilit pentru acordarea suportului lunar, au pierdut dreptul la această plată suplimentară.

    Suportul financiar lunar se acordă suplimentar la pensia stabilită şi indexată care se plăteşte din mijloacele bugetului de stat.

    Precizăm că, CNAS în procesul efectuării indexării a deţinut atribuţia doar de aplicare a cadrului juridic aprobat şi nu are împuterniciri de modificare a legislaţiei.

     

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY