• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Tipurile de compensaţii şi ajutoare băneşti unice, de care beneficiază persoanele participante la lichidarea avariei de la C.A.E. Cernobîl

    Tipurile de compensaţii şi ajutoare băneşti unice, de care beneficiază persoanele participante la lichidarea avariei de la C.A.E. Cernobîl

     26.04.2016    1952 Accesări    

    La 26 aprilie 2016 se împlinesc 30 de ani de cînd a avut loc avaria C.A.E. Cernobîl. Cetăţenii care nemijlocit s-au lovit cu această tragedie, necesită o grijă specială şi protecţie socială din partea statului. La 30.01.1992 a fost adoptată Legea  nr. 909-XII  ,,Cu privire la  protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, care prevede înlesniri şi compensaţii pentru aceste persoane. Prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări Sociale, cetăţenii care s-au îmbolnăvit şi au suferit de boala actinică, cauzată de avaria de la C.A.E.Cernobîl, beneficiază de următoarele înlesniri :

    1. De a fi asiguraţi anual, cu bilete gratuite la instituţiile balneosanatoriale, aflate pe teritoriul republicii, precum şi în sanatoriile amplasate pe teritoriul Ucrainei: ,,Moldova” (Truscoveţ ), ,,Serghei Lazo” şi ,,Zolotaia Niva” (Sergheevca), iar în cazul în care nu există posibilitatea acordării de bilete, de a primi o compensaţie bănească în mărimea costului mediu al biletului.

    2. Invalizilor, pentru prejudiciul adus sănătăţii, li şe plăteşte o compensaţie unică în mărimea  unui salariu mediu lunar pe republică, pe luna premergătoare lunii în care s-au  adresat după  compensaţie pentru fiecare procent de pierdere a capacităţii profesionale de muncă. Suma calculată pentru fiecare beneficiar se plăteşte pe parcursul a 4 ani în rate a cîte 25 la sută anual.

    3. Familiilor ce şi-au pierdut  întreţinătorul în urma catastrofei de la Cernobîl li se plăteşte o compensaţie unică în mărime de 15 salarii medii lunare pe republică, stabilite pentru anul precedent de la survenirea decesului. Această compensaţie se plăteşte indiferent de data decesului întreţinătorilor.

    4. Invalizilor li se plăteşte anual un ajutor material unic pentru însănătoşire, în mărime de două salarii  medii lunare pe republică, stabilite pentru anul precedent.

    5. Participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei  în anii 1986 - 1987  li se plăteşte anual un ajutor  material unic pentru însănătoşire, în mărime de un salariu mediu lunar  pe  republică, pentru anul precedent.

    6. Participanţilor la lichidarea  consecinţelor avariei în anii 1988 - 1990  li se  plăteşte anual un  ajutor  material unic  pentru însănătoşire, în  mărime de 50 % din salariul mediu lunar pe republică pentru anul  precedent.

    7. Copiilor care au pierdut întreţinătorul li se plăteşte anual un  ajutor material unic în mărime de 360 de lei.

    8. Invalizii şi participanţii beneficiază anual de concediu suplimentar de 14 zile calendaristice.

    9. În scopul asigurării protecţiei sociale şi a însănătoşirii copiilor născuţi după 26 aprilie 1986, unul dintre părinţii cărora a avut de suferit de pe urma  catastrofei de la Cernobîl, precum şi copiilor evacuaţi din zona de înstrăinare li se acordă anual  pînă la vîrsta de 18 ani bilete gratuite la instituţiile  balneosanatoriale, aflate pe teritoriul republicii, precum şi în sanatoriile amplasate pe teritoriul Ucrainei  ,,Moldova” (Truscoveţ), ,,Serghei Lazo” şi ,,Zolotaia Niva” (Sergheevca), iar în cazul în care nu există  posibilitatea  acordării  de bilete, de a primi  o compensaţie bănească în mărimea costului mediu al  biletului.

    Pentru o informaţie mai amănunţită solicitanţii urmează să se adreseze la Casa Teritorială de Asigurări Sociale la locul de trai.

      Direcţia generală finanţe şi asigurări sociale

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY