04:27:05 29.03.2024
Stiri

Școli din stânga Nistrului, RENOVATE din bani europeni

Social 25.04.2016 19:30 Vizualizări1178 Autor: Galina Munteanu


Școli din stânga Nistrului, RENOVATE din bani europeni

Peste 800 de copiii din stânga Nistrului vor avea acces la educație în condiții moderne și sigure. Uniunea Europeană finanțează lucrările de renovare a școlilor din satele Nezavertailovca, Hlinaia și Chițcani, prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Lucrările de reconstrucție a edificiului care găzduiește școala și grădinița din satul Nezavertailovca sunt în toi. Clădirea a fost dată în exploatare acum 52 de ani, în 1964. De atunci i-au pășit pragul mii de copii, însă nu a fost făcută o reparație bună niciodată. Cu timpul, din cauza sistemului defectuos de încălzire, orele de studii au devenit o provocare pentru cei aproape 300 de copii și învățători. Frigul și igrasia le afectau sănătatea.

„Sistemul vechi de încălzire, pe care am încercat să-l reparăm de nenumărate ori, nu mai făcea față. După încheierea lucrărilor de renovare, sunt convinsă că procesul educațional se va îmbunătăți. Elevii vor fi mai motivați să învețe și astfel vom avea noi performanțe”, spune directoarea instituției, Olga Slobodzian.

Constructorii au montat deja un sistem nou de încălzire. Lucrările de renovare a blocului în care se află sala de festivități și atelierele sunt pe ultima sută de metri.

Și la Hlinaia, sat cu cinci mii de locuitori, va fi renovată școala cu suport financiar european. Aici elevii așteaptă momentul când vor putea explora sala de sport și cea de festivități. Din cauza acoperișului spart, aici a putrezit podeaua, iar sărbătorile sunt organizate în antreul școlii.

„Sala de sport din școala noastră este printre cele mai mari din raion. După renovare, vom putea organiza concerte, competiții sportive cu participarea echipelor din alte localități, nu doar de la noi din sat. Așa vom cunoaște mai bine tineri din alte localități și vom consolida tradițiile școlii”, afirmă Iaroslav Baboi, elev în clasa a 11-a, membru al echipei de volei din Hlinaia.

În stânga Nistrului, cu bani europeni este renovată și școala din satul Chițcani. Uniunea Europeană a acordat finanțare în valoare de până la 150 de mii de euro pentru renovarea fiecărei școli.

În total, prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, UE a finanțat renovarea a 70 de obiective de infrastructură socială pe ambele maluri ale râului Nistru. Programul contribuie la sporirea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, a societății civile, comunităților de afaceri și altor părți interesate în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și renovare a infrastructurii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md