icon

Datele la zi privind populația din Moldova vor putea fi accesate în regim on-line, pe platforma e-Populație

22-04-2016 17:15
853

Datele studiului despre Indicatorul Integral Teritorial de Securitate Demografică și Indicele de Îmbătrânire Activă în Republica Moldova realizat de Centrul de Cercetări Demografice, precum și conceptul e-Populație, elaborat de Centrul de Investigaţii şi Consultanţă Sociopolis au fost principalele subiecte abordate la ședința Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare (CNPD), prezidate de Viceprim-ministrul Gheorghe Brega. La ședință au participat reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale, societăţii civile şi a partenerilor de dezvoltare.                                                                                            

 

În debutul ședinței Gheorghe Brega s-a referit la rezultatele studiului Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra evoluţiei populaţiei globului în următorii o sută de ani: „Republica Moldova se confruntă cu provocări demografice majore legate de fertilitatea scăzută, mortalitate înaltă, flux migrațional sporit și îmbătrânirea populației. În același timp, rata fertilității în Moldova este de 1.24, cu mult sub rata de înlocuire de 2.1. Suntem în situaţia când trebuie să întreprindem acţiuni urgente pentru diminuarea riscurilor demografice”.    

 

Membrii Comisei Naționale pentru Populație și Dezvoltare au validat conceptul e-Populație, elaborat de Centrul de Investigaţii şi Consultanţă Sociopolis. Platforma e-Populație va oferi anumite date despre populație la zi, în regim on-line în baza folosirii multiplelor date administrative.

 

De asemenea, la ședință au participat experții Consiliului Internațional de Asistență în domeniul Populației și Dezvoltării. Consiliul a fost instituit la propunerea Fondului ONU pentru Populație, este format din specialiști cu renume din Austria, Cehia și Marea Britanie cu expertiză în domenii de demografie, fertilitate, sănătate reproductivă,  îmbătrânire și politici sociale. Acesta va asista Guvernul să genereze soluții bazate pe dovezi și va asigura o mai bună formulare de politici și coordonare pentru elaborarea unui cadru de acţiuni consecvente, îndreptate spre asigurarea securităţii demografice.

 

Analiştii internaționali au remarcat necesitatea unui mecanism mai eficient de colectare şi prelucre a datelor. În acest context, preşedintele CNPD a solicitat urgentarea prelucrării datelor Recensământului Populației din 2014. „Este regretabil că s-a tergiversat prelucrarea și publicarea datelor recensământului. Oferim temei de manipulare a opiniei publice în acest context”, a menționat vicepremierul Gheorghe Brega.

 

Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare a fost creată în 2007 și este un for decizional de discuţii pentru elaborarea de politici pentru asigurarea securităţii demografice, acţiuni de intervenție la provocările dinamicii populației.  

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30