Partidul preşedintelui a depus săptămâna aceasta un proiect de lege care i-ar permite lui Petro Poroşenko să numească un procuror general fără studii de drept sau care nu are 10 ani de experienţă în acest domeniu.

Dacă va fi adoptată această modificare în legislaţia ucraineană, atunci un candidat precum Iuri Luţenko, de meserie inginer, în prezent şeful grupului parlamentar al Blocului Poroşenko, ar putea primi postul de procuror general. Chiar Iuri Luţenko a declarat că preşedintele examinează în prezent patru candidaturi pentru acest post, inclusiv pe a sa.

În cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, comisarul european pentru extindere Johannes Hahn a cerut parlamentului ucrainean şi preşedintelui Poroşenko să „numească un procuror general independent şi orientat către reforme".

„Populaţia are nevoie de un semn clar de angajament pentru reforme serioase şi pentru a se pune capăt vechilor practici. Şi (populaţia) se aşteaptă ca procurorul general să fie o persoană familiarizată cu problemele juridice şi care ar trebui să aibă pregătire în acest domeniu", a mai spus el.

Parchetul general ucrainean este bănuit de zeci de ani că ia decizii motivate politic. În pofida schimbării puterii în Ucraina la începutul anului 2014, după revolta proeuropeană din Piaţa Maidan, parchetul general se află încă în mod regulat în mijlocul unor scandaluri.