Nume
Parola
Vizualizări: 2665
Reprezentanții Guvernului Germaniei în vizită la spitalul raional din Orhei
21 Aprilie 2016 — Spitalul raional din Orhei a fost vizitat de o delegație a Guvernului Germaniei. Astfel, ieri, 20 aprilie, instituția medicală regională a fost gazda reprezentanților germani. Din delegație au făcut parte dl Daniel McCormack, consilier al Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare responsabil pentru Republica Moldova, Ulrich Kleppmann, Șeful departamentului cooperare din cadrul Ambasadei Germane în Moldova și Philipp Johannsen, Reprezentant de țară GIZ.

La întrunire a fost prezent viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ion Stratulat, care a mulțumit reprezentanților germani pentru suportul acordat în realizarea proiectului de eficientizare a Spitalului raional din Orhei, dar și pentru toate investițiile poporului german în vederea dezvoltării țării noastre. „ Sînt bucuros să vă salut din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și să vă spun bun venit în țara noastră! Sîntem aici ca să ne familiarizăm cu realizările făcute cu suportul Dvs și desigur pentru a vă mulțumi pentru investițiile făcute atît aici, cît și prin alte proiecte de dezvoltare din întreaga țară" a subliniat dl Ion Stratulat.

Scopul vizitei a fost de documentare cu privire la statutul și perspectivele de cooperare în curs de desfășurare între GIZ MLPS (și KfW prin Fondul de Investiții Sociale din Moldova) și Spitalul raional Orhei/ Administrația raionului Orhei cu privire la realizări, provocări și lecțiile învățate.

Eduard Ungureanu, directorul interimar al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a menționat în cadrul ședinței că proiectul "Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei" a fost inițiat de ADR Centru în anul 2012 cu spijinul financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Chiar în același an a fost numit Cel mai bun proiect în Eficiența Energetică în sectorul public. Graţie proiectelor implementate în ultimii ani, Spitalul Raional din Orhei a reuşit să devină un model de eficienţă energetică pentru toate clădirile publice din Regiunea Centru, dar și din întreaga țară. Dincolo de faptul că se fac anual economii importante, spitalul a devenit mai atractiv pentru pacienţii din alte raioane. Deşi spitalul este numit raional, impactul proiectului este unul regional. Instituţia medicală este considerată un model de management energetic şi reuşeşte să atragă pacienţi din alte trei raioane vecine: Şoldăneşti, Rezina şi Teleneşti.

Directorul spitalului din Orhei, Elena Palanciuc, a ținut să mulțumească investitorilor germani menționînd în același timp că cea mai mare realizare în urma investițiilor făcute este asigurarea confortului termic pentru pacienți.

Menționăm că în perioada 2010-2015 Guvernul German a alocat proiectului pilot de la Spitalul Raional Orhei total 16,936 mil Lei din care au fost valorificate pînă în prezent 7,295 mil Lei, ceilalți urmează să fie valorificați pînă la sfîrșitul acestui an.