22:09:01 25.04.2024
Stiri

GUSTUL COPILĂRIEI // Beneficiile căpşunilor

Știri 19.04.2016 11:27 Vizualizări1895 Autor: Ziarul National


GUSTUL COPILĂRIEI // Beneficiile căpşunilor sursa: csid.ro

Ideale în curele de detoxifiere, căpşunile pot fi considerate un adevărat simbol al sănătăţii. Medicul specialist în nutriţie şi diabet Luminiţa Florea ne spune de ce e indicat să le consumăm.

„Căpşunile reprezintă pentru mulţi dintre noi gustul şi mirosul copilăriei, cu toate amintirile ei plăcute. Este unul dintre fructele apărute mai tarziu în alimentaţia diversificată a copilului (după vârsta de un an se recomandă introducerea lor datorită posibilelor efecte alergizante), dar şi cele mai iubite de către copii datorită gustului lor dulce-acrişor şi parfumat.

Sunt descrise nenumărate specii şi soiuri, cu mari variaţii de gust sau miros de la o variantă la alta.

Pentru adulţi, căpşunile se identifică cu un simbol al sănătăţii, curelor de detoxifiere sezoniere sau a efectelor curative diverse”, precizează medicul.

1. Prin aportul caloric redus căpşunile se regăsesc adeseori în cadrul dietelor de tip cure de slăbire-de tip disociat, a dietelor detoxifiante (ca salate de fructe sau smoothie-uri) sau pur şi simplu ca bază a unui stil de viaţă sănătos în cadrul aportului ideal zilnic recomandat de cinci porţii de legume şi fructe – două porţii de fructe şi trei de legume sau trei porţii de fructe şi două de legume (1 porţie de căpşuni este echivalentul unei căni mari cu vârf – aproximativ 200 g de căpşuni).

2. Din punct de vedere nutriţional, caloriile din căpşuni provin aproape exclusiv din glucide (fructoză şi fibre), fără aport de proteine sau grăsimi şi cu aport în special de vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, potasiu şi acid folic. Nu aduc aport de grăsimi sau colesterol în dieta în care apar.

3. Conţinutul în antioxidanţi al căpşunilor (vit E, vit C, polifenoli) ajută organismul în lupta împotriva îmbătrânirii şi a proceselor generatoare de radicali liberi sau al celor degenerative de tip canceros (cancer de sân, colon, esofagian).

4. Consumul regulat de căpşuni reglează nivelul glicemiei în organism prin scăderea variaţiilor de absorbţie a zahărului în sânge şi dispariţia variaţiilor glicemice brutale - acest lucru se datorează conţinutului lor ridicat în fibre alimentare.

5. Asigură protecţie de tip cardiovascular, sunt reglatoare ale nivelului tensiunii arteriale, iar prin aportul de fibre influenţează tabloul lipidic.

6. Efectele antiinflamatorii ale căpşunilor se datorează fitonutrienţilor conţinuţi în fructele bine coapte. Prin reducerea moleculelor proinflamatorii, îmbunătaţesc funcţia cognitivă şi motorie şi au efect antiîmbătrânire. Ba mai mult, acum se studiază aportul lor în prevenţia bolii Alzheimer.

„Trebuie menţionat că toate aceste efecte benefice apar doar în condiţiile unui consum frecvent al căpşunilor în dietă, minimum două-trei porţii săptămânal. De asemenea, mai trebuie precizat că România se situează în clasamentul european pe una dintre poziţiile inferioare, cu un consum de căpşuni extrem de redus pe cap de locuitor”, mai spune medicul specialist în nutriţie şi diabet Luminiţa Florea.

Sursa: csid.ro


Stiri relevante
06.06.2015 08:00 1858 CĂPŞUNI: 10 motive să le consumi!

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md