07:40:22 29.03.2024
Stiri

UTIL // Plantaţii combinate de plop energetic şi nuc altoit

Economie 17.04.2016 13:48 Vizualizări4435 Autor: Ziarul National
UTIL // Plantaţii combinate de plop energetic şi nuc altoit


EFICIENT: Arborii energetici pot fi crescuţi în plantaţii propriu-zise, însă mai mulţi agronomi consideră că acestea pot fi şi combinate. Bunăoară, între rânduri de plop energetic pot fi crescuţi nuci altoiţi.

Nucul aduce o mulţime de beneficii pe lângă o recoltă constantă de nuci. Frunzele de nuc au proprietăţi de un bun insecticid, alungând dăunătorii şi paraziţii, ceea este perfect pentru plopul energetic. Totodată, nucul absoarbe o cantitate triplă de praf şi noxe comparativ cu oricare alt copac, purificând aerul cum puţini alţi arbori o pot face.

Ce trebuie să ştiţi despre plantarea nucilor

Înainte de toate, trebuie alese soiurile altoite. Cresc mai repede şi fac nuci multe şi mari. Puieţii se plantează la o distanţă în jur de 1,5-2 metri unul faţă de altul.

Groapa pentru plantarea nucilor trebuie să fie de aproape 60 de centimetri adâncime şi tot atâta în diametru, iar puieţii nu trebuie udaţi decât o singură dată după plantare.

Rădăcinile se mocirlesc, adică se scufundă într-un amestec de apă, pământ şi, dacă este posibilitate, îngrăşământ natural. Acest amestec care este de dorit să fie gros ca smântâna trebuie să îmbrace complet rădăcina. Înainte de plantare, rădăcinile trebuie scurtate cu 2-3 centimetri.

După plantarea nucilor, în jurul tulpinilor vor fi formate muşuroaie cu o înălţime de 20-30 cm, necesare pentru protecţia rădăcinilor. Începând din al doilea an, nucul trebuie tuns. Lipsa tăierilor de formare duce la creşterea necontrolată care va complica exploatarea. Peste tăiere se poate trece doar în cazul în care se doreşte o coroană mare şi un copac înalt, însă nu aceasta este opţiunea potrivită pentru o plantaţie comună cu plop energetic.

Nucul cere răbdare

După plantarea nucilor altoiţi, trebuie să aveţi răbdare. Nucul ajunge la maturitate după zece ani, iar forma lui maximă este atinsă după 30 de ani. Or, în paralel puteţi exploata plantaţia de plop şi să vă bucuraţi de nuci. Fie şi puţine, dar ceva nuci veţi avea chiar din primul an de viaţă.

Specialiştii recomandă ca plantarea nucilor altoiţi să fie făcută toamna, deci aveţi o vară înainte ca să vă planificaţi terenul pentru cultivare, să vă asiguraţi cu sursă de material săditor, eventual cu specialist în altoire, iar ulterior să porniţi un lucru cu dublu profit şi folos.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md