Financial Times: Europa are de dat socoteala moral pentru refugiaţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproape la fel de brusc cum a început, migraţia refugiaţilor in Europa s-a transformat în şuvoi. Acum sunt mai mulţi marinari NATO care patrulează în Marea Egee decât refugiaţi care o traversează din Turcia spre Grecia. Din miile de oameni care făceau asta zilnic, abia au mai rămas 100.

Puţini pot spune ce a cauzat această schimbare: acordul cu Turcia privind returnarea refugiaţilor, gardurile înalte şi sârma ghimpată din Balcani sau puterea rugăciunii politice de la Berlin.

Ce va urma însă va fi o socoteală morală dură pentru Europa, scriu jurnaliştii de la Financial Times.

Ar putea începe chiar în acest weekend, când Papa va vizita insula Lesbos, unde va găsi 3.500 de solicitanţi de azil, ţinuţi într-un loc îngrădit cu sârmă ghimpată şi supravegheaţi din turnuri de observaţie. Ei îşi aşteaptă rândul la audieri care se vor finaliza mai mult ca sigur cu deportarea lor. Aproximativ jumătate sunt sirieni, iar două treimi sunt femei şi copii. Toţi apasă greu pe conştiinţa Europei.

Şi Angela Merkel urma să facă o vizită simbolică în aceeaşi zi: la deschiderea unei tabere de refugiaţi în Turcia, la şase kilometri şi jumătate de graniţa cu Siria. Vizita s-ar fi anulat din motive de siguranţă, dar ceea ce semnifică este încercarea de izbăvire a Europei.

Prin returnarea lor în Turcia se doreşte stoparea traficului de migranţi. Dar pentru a se achita de obligaţiile ei morale, Europa trebuie totodată să asigure accesul legal refugiaţilor, cu acte şi bilete de avion, în locul şalupelor supraaglomerate, traversărilor cu riscul vieţii şi jecmănirii acestor oameni.

Deocamdată, cererile de azil sunt procesate în Grecia, unde lipsesc personalul şi experienţa, cu tot ajutorul acordat de celelalte ţări din UE. Nicio cerere de azil nu a fost procesată până la capăt de când a intrat în vigoare acordul cu Turcia pentru returnarea migranţilor, în luna martie.

Astfel, solicitanţii aşteaptă în detenţie săptămâni şi luni de zile pentru a-şi povesti apoi cea mai neagră experienţă la o audiere, după care aproape toţi vor fi îmbarcaţi şi duşi înapoi în Turcia.

Pe lângă problemele logistice, există şi o problemă politică, constând în reticenţa unor ţări de a împărţi refugiaţii cărora li se va permite accesul în Europa.

„Supravieţuirea acordului UE-Turcia depinde de asta. Totuşi sunt încă diferende ireconciliabile între ţările UE privind împărţirea imigranţilor legali. E ruşinos”, a spus reprezentantul special al ONU pentru migraţie Peter Sutherland.

Viziunea morală a Angelei Merkel rămâne fără suport. Ţările UE nu au înaintat oferte concrete pentru a găzdui mai mult de 200 de refugiaţi, deşi oficialii Uniunii au cerut angajamente pentru 10.000 de oameni. Planul UE prevede relocarea a 160.000 de refugiaţi, dar numai 208 au fost mutaţi în martie, deşi 50.000 sunt captivi în Grecia.

Acestea fiind zise, Papa ar face bine ca în turneul său dedicat problemei refugiaţilor să se oprească nu la Lesbos, Lampedusa sau la graniţa cu Mexicul, ci în linia întâi a bătăliei morale: Varşovia, Budapesta şi poate chiar Paris.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...