Nume
Parola
Vizualizări: 1760
Dezbatere la Bălți: Regiunile Moldovei merită un viitor european
Bălți, 15 Aprilie 2016 — O dezbatere publică despre integrarea sistemului educațional din Republica Moldova în spațiul european, dar și despre alte subiecte în privința integrării europeane a țării noastre a avut loc vineri, 15 aprilie, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB). Dezbaterea, organizată în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, s-a desfășurat în cadrul proiectului „Regiunile Moldovei merită un viitor european”, implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și Asociația pentru Politică Externă din Slovacia, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Proiectul își propune să sprijine procesul de promovare a valorilor europene în Republica Moldova.

În calitate de experți, la eveniment au participat Cornel Ciurea de la IDIS „Viitorul”; Alexander Duleba, directorul Asociației pentru Politică Externă a Slovaciei (SFPA); conf. univ., dr. Igor Cojocaru de la USARB; și Veaceslav Berbeca, expert IDIS „Viitorul”. La dezbatere au participat profesori și aproximativ 80 de studenți de la USARB.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că Republica Moldova și-a exprimat clar vectorul de dezvoltare prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Când vorbim despre procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, de obicei ne întrebăm ce trebuie să facem. E cazul să ne întrebăm și ce nu trebuie să facem. Doar așa am putea prelua experiența de integrare a unor state europene și să pășim astfel pe cea mai scurtă cale către Uniunea Europeană”, a spus directorul ADR Nord.

Experții au trecut în revistă atât reușitele, cât și unele nereușite ale Republicii Moldova la capitolul integrare europeană. Potrivit lor, cele mai importante succese obținute de țara noastră sunt liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană și semnarea Acordului de Asociere. În acest sens, Republica Moldova este unicul stat din Parteneriatul Estic ai cărui cetățeni beneficiază de călătoria fără vize în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Printre nereușitele Republicii Moldova în drumul său european a fost menționată criza din sistemul bancar al țării, care a slăbit sistemul politic intern pe fundalul nemulțumirilor societății. Din aceste cauze interne, imaginea Uniunii Europene în Republica Moldova a avut de suferit, mărindu-se totodată și numărul euroscepticilor.

Directorul SFPA, Alexander Duleba, le-a vorbit studenților despre mai multe aspecte din experiența de integrare europeană a Slovaciei, țară din fostul bloc comunist care a aderat la Uniunea Europeană în 2004. Potrivit expertului slovac, secretul integrării europene constă în calitatea reformelor și în dialogul deschis cu societatea.

Amintim că prima dezbatere organizată la Bălți în cadrul proiectului „Regiunile Moldovei merită un viitor european” a avut loc la începutul lunii octombrie 2015, în contextul celei de-a treia ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Atunci, participanții la dezbaterea publică au discutat despre contribuția autorităților publice locale și a organizațiilor neguvernamentale din nordul Republicii Moldova la implementarea politicii de dezvoltare regională.

În a doua parte a zilei de vineri, 15 aprilie, o dezbatere despre beneficiile integrării europene a Republicii Moldova, la nivelul dezvoltării locale și regionale, organizată în cadrul proiectului menționat, a avut loc la Dondușeni.

www.adrnord.md