Premieră în Biserica Ortodoxă din Moldova: Mitropolitul Bănulescu-Bodoni și ascultătoarea Agafia, acceptaţi spre canonizare

Pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova, au fost acceptați primii candidați spre canonizare: Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și ascultătoarea Agafia de la mănăstirea Cușelăuca.

Decizia a fost luată pe 12 aprilie, la Universitatea Ortodox-Umanistă „Sf. Patriarh Tihon” din Moscova, unde  a avut loc cea de-a 101-a şedinţă a Comisiei Sinodale a Bisericii Ortodoxe Ruse pentru Canonizarea Sfinţilor

În urma unui amplu raport susținut de către Episcopul de Ungheni şi Nisporeni Petru legat de viața și activitatea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni și ascultătoarei Agafia de la mănăstirea Cușelăuca a fost luată în unanimitate decizia de a fi acceptați spre canonizare acești doi mari nevoitori ai Bisericii noastre.

La 21 august 1813 ţarul Rusiei l-a numit pe Gavriil Bănulescu-Bodoni în fruntea noii Arhiepiscopii a Basarabiei, cu reşedinţa în Chişinău, create la cererea sa. La demersul mitropolitului Gavriil în anul 1814 în Basarabia a fost deschisă o tipografie la care s-au tipărit cărţi importante pentru cult, pentru toţi oamenii ortodocşi. Ocupându-se de amenajarea bisericilor, mitropolitul Gavriil se implică în activităţi civice.

În cei peste şapte ani de cârmuire a eparhiei Chişinăului, mitropolitul Gavriil a avut mari realizări. Nici o latură a existenţei şi activităţii bisericii din Basarabia nu a fost lipsită de atenţie. Toate planurile de educare a enoriaşilor, înfruntând grele obstacole, au fost realizate. Mitropolitul Gavriil a păstorit până la moarte în Arhiepiscopia Basarabiei, unde a înfiinţat și un Seminar Teologic.

Şi ascultătoarea Agafia este cunoscută pentru credinţa sa puternică în Dumnezeu. Atunci când era copil, aceasta ar fi petrecut trei ani într-o fântână având picioarele traumate.

Pe parcursul acelor ani, ea a fost mângâiată de Dumnezeu și de îngeri, care au hrănit-o cu mâna cerească.

Din cauza acelui accident şi-a petrecut toată viaţa ţintuită într-un pat. Ulterior, casa părinților Agafiei a devenit un loc de mângâiere pentru mulți credincioși.

Venind la mănăstirea Cușelăuca, Agafia a continuat să facă fapte vrednice de credință, ajutând oamenii. Ea a trăit acolo 42 de ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.