USPSTF recomandă ca persoanele între 50 de ani şi 69 de ani cu un risc crescut de boli cardiovasculare în următorii zece ani şi care nu sunt predispuse la sângerări să ia aspirină ca un mijloc de prevenţie primară împotriva acestor maladii.

Recomandările şi analizele în favoarea unei asemenea recomandări sunt publicate în ultimul număr al revistei americane 'Annals of Internal Medicine'.

Persoanele din această grupă de vârstă, fără risc crescut de sângerare, a căror speranţă de viaţă este de cel puţin zece ani şi care sunt dispuse să ia doze mici de aspirină în fiecare zi (între 70 şi 81 mg) sunt cele care pot beneficia cel mai probabil din această prevenţie, au determinat experţii.

Maladiile cardiovasculare şi cancerul de colon sunt principalele cauze de deces în SUA. În 2011, mai mult de jumătate din totalul deceselor din această ţară au fost rezultatul unui atac de cord, accident vascular cerebral sau al cancerului.

Cancerul colorectal se află pe locul al treilea în ceea ce priveşte tumorile cele mai frecvent diagnosticate la bărbaţi şi femei şi pe primul loc între cauzele mortalităţii de cancer.

În acelaşi timp, USPSTF subliniază riscul hemoragiilor grave ale stomacului, intestinelor şi creierului pe care îl reprezintă administrarea de aspirină la unele persoane.

De asemenea, grupul de experţi a estimat că a fost nevoie de mai multe cercetări pentru a evalua beneficiile preventive ale aspirinei pentru persoanele de sub 50 ani şi de peste 70 de ani.

Dar modelul informatic pe care s-a bazat USPSTF în elaborarea acestor recomandări recente sugerează că aspirina îmbunătăţeşte, de asemenea, calitatea vieţii sau reduce incidenţa maladiilor la cele mai multe persoane care încep să ia în mod regulat doze mici între 40 de ani şi 69 de ani.

Aspirina ar trebui să crească speranţa de viaţă pentru cele mai multe persoane care încep să ia acest medicament în fiecare zi între 40 de ani şi 59 de ani, iar persoanele cu un risc crescut de boli cardiovasculare trebuie să ia aspirină între 60 şi 69 de ani, spun aceşti experţi.

Pentru persoanele cu un risc redus al acestor boli, beneficiile aspirinei nu par să depăşească efectele adverse potenţiale, mai susţin specialiştii citaţi de AFP.