07:09:52 20.04.2024
Stiri

Pirkka Tapiola îl pune LA RESPECT pe judecătorul Ion Druță

Politică 09.04.2016 08:22 Vizualizări5052 Autor: Ziarul National
Pirkka Tapiola îl pune LA RESPECT pe judecătorul Ion Druță


După ce Asociația Judecătorilor din R. Moldova, printr-un apel public semnat de judecătorul Ion Druță, i-a cerut șefului Delegației UE în R. Moldova să nu se mai implice în actul justiției de la noi, Pirkka Tapiola îi răspunde magistratului.

„Nu voi începe polemici cu domnul Druță. El și-a prezentat poziția, iar eu am prezentat opinia Uniunii Europene față de decizia Curții de Apel Cahul în cazul primarului din Taraclia. În raportul nostru, avizat de miniștrii de Externe ai UE, se menționează despre lipsa de independență a justiției. Am văzut că după reacția Asociației Judecătorilor mulți au sărit în apărarea mea. Mă bucură acest lucru, dar nu este vorba despre mine în acest caz. Aveți o societate care așteaptă dreptate, care merită un sistem judecătoresc independent”, a declarat Tapiola în cadrul emisiunii „În Profunzime”, de la Pro TV Chișinău.

Amintim că diplomatul a calificat decizia Curții de Apel Cahul, prin care primarul orașului Taraclia a fost lipsit de dreptul de a mai deține funcția publică pentru că s-ar face vinovat de defrișarea unor copaci aflați în curtea Primăriei, drept o sentință care „sugerează o motivație politică de a-l elimina pe primar din funcția publică”, fapt care i-a nemulțumit pe judecători.

În cadrul aceleiași emisiuni TV, Tapiola a declarat că misiunile diplomatice europene urmăresc cu atenție mai multe cauze examinate în instanțele moldovenești pentru a-și da seama în ce măsură s-a realizat reforma justiției, finanțată de UE.

„Am urmărit și cazul fostului ministru Negruță, și pe cel al fostului deputat Grigore Petrenco, dar cazul primarului din Taraclia a fost atât de clar și evident. Mai multe misiuni diplomatice au oferit reacții imediate”, a mai explicat Tapiola.

Referindu-se la dosarul lui Vlad Filat, diplomatul a ținut să accentueze că nu trebuie să uităm de prezumpția nevinovăției și este foarte rău că un proces de judecată se desfășoară cu ușile închise.

„Practica internațională spune că și persoanele acuzate au drepturi. Un proces deschis protejează dreptul persoanei acuzate și interesele publicului. Eu m-aș aștepta ca martorii să depună declarații sub jurământ”, a mai spus Tapiola.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md