Orașele Cahul, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca și Ungheni ar putea deveni municipii// PROIECT

Orașele Cahul, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca și Ungheni ar putea primi statut de municipiu., în baza unui proiect de lege votat astăzi în Parlament, în prima lectură.

Proiectul prevede și modificarea formulei de finanțare a acestor orașe.

Deputatul comunist Elena Bodnarenco, unul din autorii proiectului, a declarat că prin transmiterea împuternicirilor suplimentare către noile municipii se va înregistra o creştere a indicatorilor social-economici şi în alte raioane ale ţării.

Întrebată din care motive în lista potențialilor municipii nu se regăsește orașul Strășeni, deputatul comunist Elena Bodnarenco a declarat, că autoritățile din Strășeni nu au prezentat la moment setul necesar de documente. Totuşi, la examinarea proiectului în lectura a doua, orașul poate fi inclus în lista noilor municipii.

Proiectul a primit votul majorității deputaților prezenți în sală. Însă pentru a doua lectură proiectul comuniștilor va fi comasat cu cel votat în iulie 2014, înaintat de un grup de deputați PLDM.

Amintim că pe 21 iulie 2014 deputaţii au votat, în prima lectură, un proiect de lege care prevedea ca cinci oraşe: Cahul, Orhei, Soroca, Ungheni şi Hânceşti să obțină statut de municipiu. Documentul însă aşa şi a rămas votat în prima lectură, după ce sesiunea precedentă a Legislativului și-a încheiat mandatul.

În prezent, în Moldova sunt cinci municipii – Chișinău, Bălți, Tiraspol, Tighina și Comrat. De menționat este că orașele Tiraspol și Tighina se află sub controlul separatiștilor transnistreni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.