07:11:32 20.04.2024
Stiri

Acuzații GRAVE la adresa șefului Delegației UE în R. Moldova

Social 07.04.2016 16:29 Vizualizări4899 Autor: Ziarul National
Acuzații GRAVE la adresa șefului Delegației UE în R. Moldova


Asociaţia Judecătorilor din Moldova îl acuză pe şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, de imixtiune și presiune asupra instanțelor judecătorești din R. Moldova.

Reacția magistraților vine după ce diplomatul european și-a exprimat indignarea față de decizia Curții de Apel Cahul prin care primarul de la Taraclia, Serghei Filipov, a fost lipsit de mandatul de ales local.

„Asociaţia Judecătorilor din Moldova este de părere că comentarea de către orice persoană a dosarelor care se află pe rolul instanțelor de judecată trebuie să aibă loc într-o manieră obiectivă, astfel ca să nu fie prejudiciată preeminenţa dreptului. Aceasta este cu atât mai mult valabil în cazul reprezentanţilor misiunilor diplomatice, care trebuie să manifeste o prudenţă deosebită, ţinând cont de limitele uzanţelor diplomatice şi a principiilor de drept universale”, se arată într-o declarație publică lansată astăzi de Asociație.

Membrii acesteia i-au recomandat lui Pirkka Tapiola să depună o sesizare la Inspecţia Judiciară în cazul în care deţine dovezi că deciziile instanţelor sunt motivate politic.

„Sperăm că, pe viitor, Excelența SA va manifesta mai multă prudenţă la comentarea dosarelor care se află pe rolul instanţelor de judecată”, se mai precizează în declarația Asociației, semnată de judecătorul Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.

Precizăm că, marți, șeful Delegației UE în R. Moldova și-a exprimat nemulțumirea față de decizia emisă de judecătorii Curții de Apel Cahul care l-au lipsit de mandat pe primarul orașului Taraclia pentru că ar fi admis tăierea unor copaci uscați din curtea primăriei.

„Sunt uimit şi dezamăgit de această sentinţă pronunțată de Curtea de Apel Cahul în privința domnului Serghei Filipov, primarul din Taraclia. Această sentință sugerează o motivație politică de a-l elimina pe primar din funcția publică pe un termen de doi ani, începând cu ziua de astăzi”, a scris Tapiola pe pagina sa de Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md