Ce făceau Voronin, Greceanîi şi Dodon la ora 10:00 pe 7 aprilie 2009!

Ziua de 7 aprilie 2009 începuse pașnic, cu o ședință despre situația economică în țară. La acea şedinţă preşedintele de atunci Vladimir Voronin, premierul Zinaida Greceanîi,  ministrul Economiei Igor Dodon, dar şi guvernatorul BNM Leonid Talmaci „lucrau intens pentru a ține departe criza economică mondială care a lovit lumea în 2008”.

Astfel a comentat preşedintele PSRM Igor Dodon pe pagina sa de Facebook dimineaţa zilei de 7 aprilie 2009. Potrivit lui, despre ce urma să se întâmple politicienii aflaţi acum 7 ani la guvernare nici nu bănuiau.

„Dar peste câteva ore s-a produs prima tentativă a loviturii de stat, cu gloate puse să distrugă totul în jur și să linșeze pe oricine de la guvernare”, a scris socialistul Dodon, postând comentariul lângă o fotografie oficială, preluată de pe site-urile oficiale din acea perioadă.

Textul integral al mesajului poate fi citit mai jos.

“7 aprilie 2009. Dimineața începuse pașnic, cu o ședință despre situația economică în țară.
Atunci lucram intens pentru a ține departe criza economică mondială care a lovit lumea în 2008.

Dar peste câteva ore s-a produs prima tentativă a loviturii de stat, cu gloate puse să distrugă totul în jur și să linșeze pe oricine de la guvernare. Apoi, peste cîteva luni, profitînd de 7 aprilie, susținuți de occidentali, au venit la guvernare pseudodemocrații, eurounioniștii și oligarhii.

Și odată cu ei, peste Moldova a venit o criză și mai gravă decît cea economică. Aproape șapte ani, țara este în disperare și agonie”.

7 aprilie 2009

Astăzi se împlinesc șapte ani de la așa-numita “revoluție Twitter” de la Chișinău, declanșată după ce a fost anunțată victoria Partidului Comuniștilor în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Mii de tineri, susținuți de opoziția de atunci, au ieșit la proteste împotriva fraudării alegerilor parlamentare, care însă au degenerat în violențe. Au fost devastate clădirile Președinției și Parlamentului, iar cel puțin o persoană a fost omorâtă în bătăi de polițiști.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.